Бившият главен прокурор на България Никола Филчев е заподозрян за две убийства през 2000 и 2002 г. | webcafe.bg
newscafe

Филчев заподозрян в две убийства, казва Цветан Цветанов

Webcafe.bg
16.11.2010, 10:50 (обновена 16.11.2010, 18:50)
цветан цветанов

След удара, който получи с имотите си, вътрешният министър Цветан Цветанов отвърна - с "новината", че бившият главен прокурор Никола Филчев е заподозрян в две убийства, които поръчал на Алексей Петров...

Бившият главен прокурор на България Никола Филчев е заподозрян за две убийства през 2000 и 2002 г., съобщи вътрешният министър в Цветан Цветанов в сутрешния блок на ТВ7. Според него се работи по версията, че Филчев е възложил убийствата на Алексей Петров.

Става дума за убийствата на прокурора Николай Колев и ямболската адвокатка Надежда Георгиева. Убийството на Георгиева е от февруари 2000 г. Ден по-рано германският журналист Юрген Рот подгря публиката, че на среща с вътрешния министър е чул от него как Филчев е поръчител на убийството на прокурора Николай Колев, а "извършител е Алексей Петров и неговите барети".

По думите на Цветанов не е имало възможността да се работи активно, в пълния обем и да се направи задълбочения криминален анализ, който е трябвало да бъде направен". Трябва да проверим всички възможни хипотези за евентуално поръчителство или съпричастност, каза той.

Нанка Колева, вдовицата на Николай Колев, от години настоява, че Филчев е поръчал да убият мъжа й, а Петров и Филко Славов (тогавашният шеф на баретите) са организатори и физически извършители. Наред с това съпругата твърдеше, че президентът Георги Първанов пази авторитета на Филчев, поради което е бил изпратен като посланик в Казахстан.

Преди половин година делого за убийството на прокурора Николай Колев беше възобновено. Градският прокурор на София Николай Кокинов заяви, че не е невъзможно на базата на свидетелски показания да бъде повдигнато обвинение за него, без да е задържан физическият убиец. Прокурорът, който пое делото, е Димитър Димитров. То му беше възложено, тъй като предишният - Милко Момчев, беше ангажиран с "Октопод".

В грях сме по това дело, има още какво да се направи и е могло да бъде направено и малко по-рано, заяви тогава настоящият главен прокурор Борис Велчев.

През септември Алексей Петров беше призован като свидетел по делото за убийството на ямболската адвокатка, тъй като й е бил работодател. Надежда Георгиева е работила в плувния комплекс "Спартак" от октомври 1999 г., а беше убита през февруари 2000 г.

Процесът за убийството й буксува, тъй като Великобритания не изпълнява съдебна поръчка да върне една от подсъдимите - Димитрина Калайджиева. Делото от самото му начало се свързва с бившия главен прокурор Никола Филчев, с Алексей Петров и с разследването за убийството на прокурора Николай Колев през 2002 г.

В днешния си брой в. "24 часа" съобщава как близо 2 часа бившият главен прокурор е бил разпитван за отношенията си с Алексей Петров. През последния месец Филчев бил търсен на два пъти от призовкари в дома си за разпит, но напразно. Той обаче научил, вероятно от съседи, че бившите му колеги го издирват, и без да се мае, се обадил в следствието, пише изданието на ВАЦ.

Никола Филчев: Аз съм жертва от 30 години...

"Вътрешният министър нарушава закона. Той е преуморен и раздава обвинения от телевизионния екран без това да му е работа". Това заяви в отговор на обвиненията бившият главен прокурор Никола Филчев пред dariknews.bg.

По думите му "ако организираната престъпност напада Цветанов от една година, то той е жертва на същата тази организирана престъпност вече повече от 30 години".

Според Филчев в цивилизована държава не се прави така и борбата с престъпността трябва да се води със законни средства. "А това, което е подхванал, минава границата. Защото да си главен прокурор е повече, отколкото да си министър на вътрешните работи. И излиза Цветанов, който е едно много добро момче, възпитано момче, аз го помня - един слънчев човек, стоеше на три метра зад генерал Борисов. Разбира се, той на съвещания не е участвал, идваше - такава му беше ролята, също достойна, не беше началник", заяви още бившият главен прокурор

Oще: алексей петров  бойко борисов  главен прокурор  мвр  нанка колева  никола филчев  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 08:53

2 Nilkolay Hadjigenov | 17.11.201008:42

Бившия Главен Прокурор няма да го коментирам, но сегашния Министър на ВР е за преглед! Откога, престъпник се става единствено по вътрешното убеждение на някой милиционер? Или законите и съда трябва да служат единствено в подкрепа на мнението на ЦЦ? Баси и после ще ми разправя, че сме били демокрация, че то при Путин има повече демокрация тогава. Всеки един политик, позволил си подобен коментар, където и да било по света ще си търси със свещ каквато и да било работа, не свързана с политиката. С неграмотност не се хващат престъпници. Не напразно реалната разкриваемост продължава да пада и ефект от медиините акции няма никакъв. Ама, тя полицейската работа не е като да надуващ свирката по стадионите
Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.11.2010, 14:18

1 Бял Облак Синя Планина | 17.11.201002:01

И все пак лъха на змийщина от коментара на Никола Филчев. Но първична змийщина, зле прикрита - "Ей, моето момче, ти ли бе? Та аз съм ... . Не само че съм, ами и ти си ... (нищожен). Ти с него не мож се сравнява, с мен ли бе, (епитет). " . Това ни бил главен прокурор?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани