Дежурен политически скандал с парите за общините | webcafe.bg
newscafe

Дежурен скандал с парите за общините

Webcafe.bg
08.02.2014, 12:56 (обновена 08.02.2014, 14:10)
Пари

Томислав Дончев поиска оставката на финансовия министър Петър Чобанов

Разпределянето на близо 500 млн. лева по програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите" основно към общини, управлявани от БСП и ДПС, възмути ГЕРБ, които ще отнесат проблема до европейските институции. Властта твърди, че няма никаква тенденциозност, макар данните да показват обратното.

В. "Сега" съобщи, че близо 60% от парите за общините в правителствената инвестиционна програма - около 289 млн. лв., ще отидат при кметове на БСП и ДПС. Освен общините, министерствата получават 211 млн. лв.

Червените градоначалници ще вземат близо 118 млн. лв., а за тези на ДПС - над 60 млн. лв. Парите, които взимат управляващите, са даже повече, тъй като в сметките не са включени кметовете, издигнати от инициативни комитети.

За сравнение кметовете на ГЕРБ са получили малко над 64 млн. лв., въпреки че управляват основно в големите градове и обхващат население от над 4.2 млн. души.

Премиерът Пламен Орешарски коментира пред БНР, че не е възможно на всички да се угоди: „Имаме 264 общини, може би дори и равномерно да ги бяхме разпределили, без да се съобразяваме с каквито и да е критерии, вероятно пак щяха да се намерят аргументи за недоволство".

"На всички, които сега не са видели своите проекти, бих казал само, че проектите са идентифицирани и ще бъдат на нашето внимание и за следващата година", каза той.

Когато ГЕРБ бяха на власт опозицията пък се оплакваше, че нейни кметове са финансово дискриминирани. Бойко Борисов обаче коментира, че никога по негово време парите за общините не са били разпределяни по партиен принцип.

БСП има кметове в общини с население 1.3 млн. души. "Най-облагодетелствани са кметовете на ДПС - обхванато сравнително малко население, а получени големи суми", посочва Петър Ганев от ИПИ. Голяма разлика има и при нефинансираните общини. Ако при бившите управляващи са 89, то при БСП и ДПС са общо две.

Депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев поиска оставката на финансовия министър Петър Чобанов. "„Той е отговорен за тази процедура. Справката на ГЕРБ сочи, че за населени места, оглавявани от кметове на БСП са одобрени 175 проекта, от ДПС - 120 проекта, от ГЕРБ - 38 проекта, от независими - 28 и други - 7", заяви Дончев.

Oще: бойко борисов  бсп  герб  инвестиции  пари  пламен орешарски 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани