Еврокомисар пише на Борисов заради медиите ни | webcafe.bg
newscafe

Брюксел напомни на Борисов за "свободата на словото"

Webcafe.bg
31.10.2012, 20:43 (обновена 01.11.2012, 17:25)
Нели Крус

Снимка: © Wikimedia Commons

В България е в опасност основна ценност като свободата на медиите, казва вицепрезидентът на Европейската комисия и еврокомисар по телекомуникациите Нели Крус

Вицепрезидентът и еврокомисар по телекомуникациите Нели Крус призовава премиера Бойко Борисов да предприеме "адекватни мерки", за да ни гарантира разнообразна и плуралистична медийна среда.

Това става ясно от писмо на Крус от 12 октомври. По време на визитата си у нас през септември еврокомисарят се срещна с журналисти и издатели по повод непрозрачната медийна среда в България. Тогава тя определи насилието над журналисти в България като неприемливо, автоцензурата като притеснителна, а липсата на прозрачност - като голям проблем.

"Призовавам ви да предприемете адекватни мерки, за да гарантирате на българските граждани, че ще могат да се възползват от разнообразната и плуралистична медийна среда, която заслужават", пише Нели Крус. В България е в опасност основна ценност като свободата на медиите, смята тя.

"Ценя много факта, че вие спонтанно признахте, че ситуацията с прозрачността на медийната собственост в България е незадоволителна и се съгласихте с мен за необходимостта от спешна реакция. Нетърпелива съм да разбера какви мерки възнамерявате да предприемете вие и правителството", се казва още в писмото.

Еврокомисарят изразява готовност да сътрудничи за промяна на ситуацията с медиите у нас.

По думите й, тя е ревностен привърженик на прозрачността и свободната конкуренция във всички сектори, още повече когато основни ценности като свободата са в опасност. "Имате моята силна подкрепа и съм готова да ви сътруднича, ако решите да се възползвате от моите услуги", пише Крус.

"Трябва да се знае кой е собственикът на даден вестник или на тв канал, който хората гледат. Трябва да има и прозрачност къде се насочват публичните ресурси - това са днешните правила. Трябва да даваме яснота и имаме право да знаем за какво се използват парите на данъкоплатците".

Еврокомисарят подчерта, че проблемите на медиите в България няма да изчезнат без дебат по прозрачността. "Не искам да си скрия главата в пясъка, но можем да разгледаме варианти за решение, което казах и на премиера ви. В една по-формална кръгла маса аз ще бъда вашият най-голям поддръжник за прозрачност", заяви тя.

Oще: бойко борисов  вестник  журналисти  медии  нели крус  писмо  прозрачност  тв канал 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.