Инцидент в АЕЦ "Козлодуй", няма радиация | webcafe.bg
newscafe

Инцидент в АЕЦ "Козлодуй", няма радиация

Webcafe.bg
28.04.2011, 10:18 (обновена 28.04.2011, 10:26)
АЕЦ Козлодуй

Снимка: © Sofia photo agency

Няма отклонение в радиационния фон в района на АЕЦ "Козлодуй" след вчерашния инцидент

Няма отклонение в радиационния фон в района на АЕЦ "Козлодуй", съобщиха от централата по повод информация за регистрирано повишаване на нивото на радиоактивни благородни газове в зоната на спрения за планов годишен ремонт 5-ти блок.

Повишеното ниво бе регистрирано в 10.45 часа вчера по време на разуплътняване на елементи от първи контур на спрения за планов годишен ремонт на блока.

Работата е спряна и всички намиращи се в помещението хора са евакуирани, предприети са мерки за нормализиране на радиационната обстановка.

Установена бе повишена концентрация на газ ксенон Хе-133. Хе-133 е радиоактивен изотоп на инертния газ ксенон с атомен номер 54, с период на полуразпадане 5,24 дни.

След направен мониторинг в помещенията извън херметичната зона е установено, че не са превишени допустимите радиологични нива.

В 18.00 часа вчера радиационната обстановка в херметичната зона на блока е нормализирана. Назначена е комисия за анализ на събитието.

Предварителната оценка на инцидента по скалата INES е ниво "0".

По никакъв начин не е повишен радиационния фон нито на площадката на атомната централа, нито в периметровата зона около централата, успокои изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Костадин Димитров и обясни, че този газ, който е излязъл, е инертен и не може да влиза в никакви съединения с други елементи, не може да бъде улавян по никакъв начин.

Нямаме изхвърляне на Йод 131 нито на площадката, нито в момента, когато е изтекъл и газът, категоричен бе Димитров.

Oще: аец козлодуй  газ  изтичане  инцидент  радиация 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.01.2011, 15:01

1 WWW_ORIGINALNI_BE | 28.04.201111:54

Няма смисъл да се панират хората с такива новини !
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани