Оманският фонд ще спасява КТБ без Цветан Василев | webcafe.bg
newscafe

Оманският фонд ще спасява КТБ без Цветан Василев

Webcafe.bg 21.10.2014, 17:02 (обновена 21.10.2014, 18:00)
ктб

Оманският фонд - вторият по големина акционер в затворената Корпоративна търговска банка - е изпратил писмо до премиера Георги Близнашки, министъра на финансите Румен Порожанов и ръководството на БНБ, с което заявява интерес да участва в оздравяването на банката, но без участието на Цветан Василев, съобщава БНР.

Информацията за офертата на Оманския фонд идва ден след като в централната банка беше предаден докладът на трите одиторски компании, които направиха оценка на състоянието на КТБ.

В писмото като възможен инвеститор е посочена консултантската компания Джемкорп Капитал, която се е включила в консорциума на Оманския фонд и виенския консултант EPIC.

Управляващ партньор на Джемкорп е Атанас Бостанджиев, който до средата на юли месец 2014 г. беше ръководител на ВТБ Капитал - дружеството . В началото на кризата в КТБ именно Бостанджиев обяви позицията на Внешторгбанк, че акционерът не възнамерява да участва в рекапитализацията на банката.

От Оманския фонд са поискали да се срещнат с ръководството на централната банка още тази седмица. В писмото не е коментиран план за преструктуриране или конкретно предложение за ликвидна и капиталова подкрепа на банката, като се посочва, че това може да стане ясно, след като се видят резултатите от внесения вчера доклад на одиторите в БНБ.

От Оманския фонд настояват да получат яснота относно възможността за предоставянето на държавната помощ при рекапитализация на КТБ.

Изходът на Василев от евентуалното спасяване на КТБ може да се обясни с факта, че срещу него беше открито досъдебно производство за пране на пари, поради което той не отговаря на изискванията за надеждност и пригодност, на които трябва да отговарят лицата, които пряко или косвено притежават или придобиват акции на банка.

Oще: банка  бнб  втб  джемкорп  ктб 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани