Криза и лошо управление - бремето за българите | webcafe.bg
newscafe

Българите се лишават от храна и лекарства

Webcafe.bg
17.03.2011, 12:49 (обновена 17.03.2011, 13:47)
Бабата

Снимка: © Мариета Томова

Според доклад на Световната банка, българското правителство не само не е направило достатъчно за облекчаване на ефекта от кризата, но е увеличило бремето с допълнителни съкращения на разходите за здравеопазване и образование...

България е сред страните, чието население пострада най-много от кризата не само заради загубата на работни места, но и заради намалелите доходи на работещите, се казва в нов доклад на Световната банка, предаде Дойче веле.

Според анализа Източна Европа и Централна Азия са засегнати от световната криза повече от всеки друг регион на света, а България е пример за страна, в която свиването на разходите за основни нужди е тревожно.

Според Световната банка правителството не само не е направило достатъчно за облекчаване на ефекта от кризата, но е добавило към бремето, съкращавайки разходите за здравеопазване и образование.

В България сред бедните домакинства, засегнати от кризата, 20 процента са намалили посещенията си при лекар, дори когато в семейството е имало болни, коментира пред Дойче веле Мохамед Аджаулд от Световната банка, старши икономист за региона и един от авторите на доклада.

Заедно с Армения и Черна гора, България е сред страните в региона, където най-голям брой хора са пострадали от намалели доходи. Въпреки че на пръв поглед безработицата в страната не била особено голяма, хората страдат от масивно обедняване. (23% от младежите у нас са без работа, ръстът на безработицата е малко под 10%. А за 2010-а спрямо 2009 г. безработицата е била 10.2% - бел.р.) Броят на тези, чийто доходи са намалели рязко, въпреки че те са продължили да работят, е 6 пъти по-голям от броя на останалите без работа, се посочва в доклада, цитиран от Дойче веле.

Световната банка отбелязва също, че по-бедните в България, както и ромското, и турското малцинство са били принудени да прибягнат до рискови стратегии за оцеляване. 36% от по-бедното население на България например са престанали да купуват предписаните им лекарства.

Друга засегната от кризата и безпаричието сфера е образованието, се посочва в доклада. Хората в България са успели да продължат да изпращат децата си на училище, но всички образователни екстри са отпаднали. Тези принудителни образователни лишения може да имат за резултат по-ниски квалификации и бъдеще с по-ниски доходи за сегашните ученици, прогнозира институцията.

Повечето от анализираните в доклада на Световната банка държави са опазили разходите за образование по време на кризата, но не и България. Те са намалени наистина с процент, по-малък от  свиването на БВП, но други критично важни разходи за здравеопазване са намалени с по-голям процент, отбелязва докладът.

Правителството не само не е направило достатъчно за облекчаване на ефекта от кризата, но е добавило към бремето, е изводът в доклада. В резултат твърде много хора в България нямат достатъчно храна, нямат достатъчно лекарства и медицинско обслужване, заключава Дойче веле. 

Световната банка прогнозира, че нови 10 милиона души в Източна Европа и Централна Азия ще
изпаднат в бедност поради кризата.

Oще: българия  здравеопазване  източна европа  криза  малцинства  обедняване  образование  правителство  световна банка 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.10.2010, 15:44

3 Любима Стайкова | 17.03.201114:30

На Бойко и компания им минава през оная работа за негативните доклади на Световната банка. Като гледам с какво самочувствие застава пред медиите той и особено Дянковчето и заявяват, че пари няма, все повече ми става ясно, че на тия хора изобщо им е все тая. Оставени сме на закона на естествения подбор - който оцелее, ще живее.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.01.2011, 15:01

2 WWW_ORIGINALNI_BE | 17.03.201114:23

Много щастлив Много щастлив Много щастлив Бойко се изчерви сега :д
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.12.2010, 14:38

1 niemen | 17.03.201113:49

Webcafe, каква е тази провокация? Лошите доклади не се четат публично, ние обичаме само положителни оценки. Я дайте нещо от Държавния департамент, да насърчим волята на правителството. Засрамете се!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани