Джеймс Пардю критикува медийната свобода в България | webcafe.bg
newscafe

Джеймс Пардю критикува медийната свобода в България

Webcafe.bg, по в. "Сега"
24.06.2014, 13:12 (обновена 24.06.2014, 13:30)
Пардю

Снимка: © sofia photo agency

"Отчайващо много ми се иска да да бъда оптимистичен"

България е хваната в капан на "цикъл от неефективни правителства, които показаха неспособност да се справят със сериозните национални проблеми". Това казва бившият посланик на САЩ в България Джеймс Пардю в интервю за в. "Сега".

Демокрация на хартия

Възлови елементи на демокрацията в България са опорочени или тежко манипулирани, казва в интервюто бившият американски посланик.

На първо място, той поставя политическото влияние върху медиите, включително чрез разпределяне на субсидии за информационни кампании, с които правителството държи медиите "в правата линия".

"Медиите, макар и да са активни, са тежко повлияни. Могат да се купуват политически хвалби или атаки срещу опоненти", изтъква той.

"Никога не става ясно кой точно има доминиращо влияние върху политическите решения", казва Пардю.

"Българският политически елит не отговаря на интересите на обществото"

Европейските избори бяха израз на недоволството от сегашното правителство, а не толкова на желание да се върне ГЕРБ на власт, казва Пардю, и допълва, че "не е възхитен" от избора, който се предлага на избирателите между двете най-големи партии в България.

"Подобриха ли се условията в страната с цялата тази политическа драма и ротация на правителства? Икономиката по-добре ли е? Образованието? Здравеопазването? Правосъдието? Ще се решат ли въпросите на енергетиката?", пита бившият дипломат.

"Много българи гласуват с краката си и напускат страната", казва той.

Дежурните алтернативи

Джеймс Пардю смята, че реалният проблем в системата е, че не съществува стабилна десноцентристка партия, базирана върху принципи и политически алтернативи.

"БСП не би могла да си измисли по-добър политически опонент от Иван Костов", казва Пардю. Според него разбиването на СДС на множество персонално доминирани партии е било гаранция, че БСП ще остане "дежурната алтернатива". ГЕРБ не прави разлика в това отношение, според него.

"Какво различно би направил г-н Борисов, ако се върне на власт по-малко от две години след масовите протести, които сложиха край на неговото правителство?", пита той.

Америка пере най-добре

Като политически театър Джеймс Пардю квалифицира желанието на Бойко Борисов да покаже, че съществуват "специални отношения" между него и правителството на САЩ.

"През годините той направи много такива посещения, за да излъска образа си у дома", казва бившият американски посланик. Според него няма нищо специално във визитата на Борисов във Вашингтон през юни, като съди по нивото, на което лидерът на ГЕРБ е бил приет в Държавния департамент.

Енергийни зависимости

"Не забелязвам широк обществен дебат за руското влияние върху българската политическа система, макар че в лични разговори често става дума за него", отговаря Джеймс Пардю на въпрос дали има съперничество между САЩ и Русия в енергийния сектор.

Той определя енергийната зависимост "заедно с инвестициите и други дейности" като възможност за огромно политическо влияние на Русия у нас.

"Русия е велика страна и уважавам културните и историческите връзки между България и Русия", казва Пардю. "Но България трябва да реши дали днешният режим в Русия предлага подходящи модели за България и дали равнището на руско влияние в България отговаря на българските национални интереси".

Oще: бойко борисов  бсп  герб  джеймс пардю  енергетика  иван костов  русия  сащ 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани