Народът срещу АСТА | webcafe.bg
newscafe

Народът срещу АСТА

Webcafe.bg
31.01.2012, 10:20 (обновена 01.02.2012, 13:02)
Пиратство

Снимка: © БГНЕС

Няма нефт в Интернет...

АСТА, търговското споразумение за борба с фалшифицирането, което би трябвало да защитава интелектуалната собственост, предизвика негодуванието на гражданите в световен мащаб.

Няколко организации за електронна свобода започнаха да събират подписи за протестна петиция до Европейския парламент. До 28 януари само две от тях www.accessnow.org и www.avaaz.org/бяха събрали над 1 млн. подписа.

Интернет гражданската група Avaaz, известна с подкрепата си на WikiLeaks, движения в подкрепа на помощи за гладуваща Африка и други каузи, още преди дни обяви подписка срещу ACTA. Целта е да се съберат минимум 2 млн. подписа, които да бъдат изпратени в Европарламента.

Във "Фейсбук" вече има няколко групи срещу споразумението. Почти 4000 души се обявиха за "Протест срещу приемането АСТА в България", а близо 2000 са се присъединили към групата "Anti ACTA and SOPA Bulgaria".

Международното търговско споразумение ACTA беше подписано от ЕС и 22 страни-членки сред които и България на 26 януари в Токио.

Подписите сложиха и представители на Австралия, Канада, Швейцария, Мароко, Мексико, Нова Зеландия, Южна Корея, Сингапур, САЩ и Япония.

ACTA не е подписана все още от Германия, Кипър, Холандия, Естония и Словакия. Очаква се те също да се присъединят към него, като засега мотивите им за отлагане на подписването не са обявени.

За да влезе в сила за България, първо ACTA трябва да бъде одобрено от Европейския парламент (ЕП), а след това да бъде ратифицарано и от нашето Народното събрание. За момента няма точна дата за разглеждане в ЕП, като за сега има неофициална информация, че това ще стане най-рано през юни.

Avaaz се надяват с протестната подписка да привлекат вниманието на представителите в ЕП и съответно ACTA да не бъде ратифицирана на това ниво.

Тя стартира малко след обявяването на новината за церемонията в Токио. За момента са събрани около 1.16 млн. подписа, като целта на сайта е да се достигне бройка от 2 млн. парафа преди да се предадат на Европарламента.

Петицията може да бъде подписана тук.

Междувремнно от над 64 000 хиляди поканени да се присъединят към събитието „Протест срещу приемането на ACTA в България“ във Facebook, участие до този момент са потвърдили 7785 души. Обявената дата за протеста е 11 февруари от 11 часа с начална точка Пилоните до НДК.

Някои от коментиращите на страницата на събитието предупреждават, че са на работа и няма да могат да дойдат, но повечето от мненията изразяват бурната позиция, че задължително трябва да се отиде на протеста.

"АЗ съм против ратифицирането на ACTA , тъй като считам, че това накърнява правото ми на достъп и търсене на информация, както и личната ми неприкосновеност, гарантирани от конституцията на Република България!", пишат повечето от потребителите.

Някои се интересуват и какво ще е мотото на протеста като сред предложенията е "Няма нефт в интернет“.

"ACTA няма да успее. Защо? Защото всичко зависи от хората. Не от политиците или илюминатите или който и да е, а от хората. Защото те не могат да действат както си поискат, ако хората не са спокойни. Хората пречат на диктаторството, не здравият разум на този или онзи политик. Вотът на хората е от по-голямо значение, отколкото се мисли масово", коментира Rayna Bozhkova.

"Добре дошла, ACTA, довиждане, аспиринче, довиждане, аналгинче... Огромните компании заляха информационното пространство с новоизмислен термин: "ГЕНЕРИЧНИ ЛЕКАРСТВА" или "ЛЕКАРСТВА-ГЕНЕРИЦИ". Целта е да се дискредитират всички, които правят същото лекарство, но го продават в пъти по-евтино. С подписването на ACTA "генериците" стават незаконни. Защо ли основни поддръжници на ACTA са GlaxoSmithKline, Bayer AG“, допълва Kiril Krastev.

Депутатите внимателно да четат

От бTV съобщиха, че началникът на отдел "Компютърни престъпления" в ГДБОП Явор Колев е отказал да коментира пред тях темата. Цитираха обаче отговор, получен от пресцентъра на МВР, според който подписването на това търговско споразумение не се променя законодателството в България, така че няма място за притеснения.

Евродепутатът Ивайло Калфин призова днес Народното събрание да не ратифицира Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (АСТА).

Калфин, който е докладчик на Европейския парламент по въпросите на сигурността в интерент, смята, че споразумението съдържа редица правно неизяснени текстове, "което може да доведе до незаслужени репресии и цензура в интернет".

В блога си Калфин пише, че: "Прилагането на АСТА би ограничило силно използването на софтуер с отворен код и различни апликации, което е изключително недалновидно и несправедливо. Да не говорим за техническите трудности, които ще възникнат за създаване на филтри за съдържанието или за установяването дали дадена стока е фалшифицирана или не".

Според Калфин освен, че решението за подписването на споразумението от България е взето, без демократично обсъждане на проблема със заинтересовани страни и граждани, АСТА съдържа разпоредба, предвиждаща отговорност на интернет доставчиците по отношение на съдържанието на информацията, качвана в интернет.

"На тях (на интернет доставчиците, б.р.) се възлага да шпионират и да докладват, ако имат съмнения за фалшифицирани продукти или нерегламентирано ползване на продукти, защитени с авторски права. Това им дава право да следят всяко писмо или влизане в сайт, което е недопустимо, а в страни с печална слава на полицейски държави като България, тази вратичка може да стане голям проблем".

Като член на Европейския парламент Калфин прогнозира, че институцията, която вече веднъж отхвърли АСТА, няма да го одобри и при евентуалното му повторно внасяне от Европейската комисия.

Oще: avaaz  аста  петиция  подписка  фалшифициране 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.02.2011, 17:46

1 iii_krv | 31.01.201213:42

ACTA ла виста Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани