Одобрените споразумения са за регулиране на надомния труд, с което работещите надомна работа ще бъдат с трудови договори, ще плащат осигуровки и ще им се зачита трудов стаж | webcafe.bg
newscafe

Работата вкъщи ще се признава за трудов стаж

Webcafe.bg
24.11.2010, 12:35 (обновена 24.11.2010, 12:46)
Тотю Младенов

Снимка: © БГНЕС

Хората, които работят от вкъщи или дистанционно, ще имат равни права с работниците, които се трудят в офисите на фирмите или предприятията, обясни социалният министър Тотю Младенов

Работата от дома да бъде призната за стаж. Това предвиждат споразуменията за дистанционна и надомна работа, която бизнесът и синдикатите подписаха днес в присъствието на премиера Бойко Борисов.

Одобрените споразумения са за регулиране на надомния труд, с което работещите надомна работа ще бъдат с трудови договори, ще плащат осигуровки и ще им се зачита трудов стаж. Те регламентират надомната и дистанционната работа в България.

Хората, които работят от вкъщи или дистанционно, ще имат равни права с работниците, които се трудят в офисите на фирмите или предприятията, обясни социалният министър Тотю Младенов.

"Те ще бъдат с трудови договори, ще плащат осигуровки и ще им се зачита времето за трудов стаж. И за осигурителен стаж, което е изключително важно. По този начин спестяваме и на бизнеса ресурс, финансов по отношение на това, че ще спестят разходи в своите компании", посочи министър Младенов, цитиран от БНР.

По думите на юриста от КНСБ Чавдар Христов целта на споразуменията е постепенно този вид заетост да излезе от сивия сектор.

По силата на споразуменията по домовете ще тръгнат дори и трудови инспектори, които да проверяват договорите и условията за работа.

Споразуменията между синдикатите и бизнеса вече задължително ще залягат в закона, поясни още Христов. От правителството са поели ангажимент да допълват съществуващите закони с договорките между бизнес и профсъюзи.

Oще: осигуровки  офиси  предприятия  профсъюзи  работници  тотю младенов  трудов стаж 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.10.2010, 15:39

1 Ell | 24.11.201017:22

интересно, интересно Усмивка и най-вече как надомната работа ще излезе от сивия сектор, когато става въпрос за изработка на мартеници, картички и подобни с цена на труда - 5 стотинки на бройка.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани