На 20 март, редом до полицаите, ще пушат и пият по една вода и данъчните служители | webcafe.bg
newscafe

И данъчни на протест пред Народния. И военни, и...

Webcafe.bg
17.03.2010, 13:09 (обновена 17.03.2010, 17:15)
Минерална вода - полицаи протест

Снимка: © БГНЕС

На 20 март пред Народния театър - данъчни и полицаи на общ протест

Данъчните също се вдигат на протест - заради предложението на правителството държавните служители вече да плащат здравните и социалните си осигуровки. От синдикалната им организация към КТ "Подкрепа" са против идеята, предаде БНР. Както полицаите, и те смятат да протестират, като се съберат да "пият по една минерална вода" пред Народния театър в събота, 20 март.

В декларация данъчните казват, че "намеренията на управляващите ще намалят заплатите им с 12 процента. Те са преди всичко популистки, не почиват на правилна преценка на икономическата реалност и противоречат на философията на държавната служба".

Тази мярка, от която правителството разчита да икономиса 150 млн. лева на бюджета, вероятно ще влезе в сила. На заседанието си днес кабинетът отмени взетото миналата седмица решение да увеличи от 8% на 10% здравните вноски на останалата трудова армия в България. Решението магистрати, чиновници, полиция, армия и други държавни служители - близо 150 000 души, се очаква да влезе в сила от 1 април. Явно правителството няма да отстъпи и от другата си вече обявена мярка - да обложи доходите на близо 200 000 работещи пенсионери.

Междувременно днес само строителният министър Росен Плевнелиев си позволи да коментира с две-три изречения вариантът за антикризисни мерки на правителството, намерил публичност в медии днес. От изявлението му стана ясно, че не намира за добра идеята да се ореже заплащането на чиновниците, които работят по европейски програми. Министерството на финансите пък избра странен пиар подход - след като пред в. "Сега" оттам се чудят как работният вариант е изтекъл, по-късно днес изобщо се отказаха от авторството върху него и с други думи го нарекоха провокация и опит да се нагнети напрежение.   

"Документът", който медиите цитират, не съществува и не е бил обсъждан. Това е опит да се създаде допълнително напрежение в условията на криза и да се провокират различни слоеве от обществото, които са най-чувствителни", пише в официозното съобщение.

На този етап работната група в МФ дискутирала повече от 100 идеи и се конкретизирали ефектите от всяка от тях. До края на седмицата пакетът от мерки ще бъде представен на министър-председателя, след което ще бъде внесен за обсъждане в Съвета за тристранно сътрудничество, насрочен за понеделник.

Краят на съобщението на МФ гласи: "Считаме също така, че в условия на криза, всички ние трябва да осъзнаем, че се налагат фискални ограничения за стабилизиране на бюджета, които макар и с временен характер ще доведат до търсения позитивен ефект".

По темата "провокация и саботаж" своят принос даде и лидерът на ДСБ Иван Костов. Сутринта по БНТ той коментира "работния вариант", няколко часа по-късно от трибунката в кулоарите на парламента го нарече "саботаж". 

Не съм убеден, че тези антикризисни мерки са предложени от финансовия министър, каза Костов. Там, където той прочел тези мерки, те били наречени „20 идеи на експертите". „Аз не виждам финансовият министър Симеон Дянков застанал зад тези мерки", каза Костов. Според него "някой некоректен член на Тристранния съвет е изнесъл предварителна разработка на експерти и ги е дал на медиите".

В същото време лидерът на ДСБ обяви, че основният мотив за такива драстични мерки е продиктуван от "изключително тежката ситуация и опасението, че положението в бюджета ще се влоши през тази година". Прогнози на Дянков от края на м.г. и дори отпреди няколко дни обаче бяха съвсем розови и оптимистични. Какво се случи в рамките на няколко дни, че "основанията за лек оптимизъм" се преобърнаха в резачка за доходите...

„Някой от тези мерки са толкова тежки, че дори в най-трудните години, в които аз съм имал възможността да противодействам на кризата през 1991 и 1997 г., не сме се обръщали към чак толкова драстични мерки, особено за пенсионерите, защото е ясно, че те са социално най-уязвимата категория хора. Въвеждането на данък с необлагаем минимум от 10 % и лишаването им от пенсия или ограничаването й, ако работят допълнително бе абсолютно забранено да се мисли в онези времена, когато ситуацията беше далеч по-тежка", каза Костов. „Не се действа така в условия на криза, това е абсолютно самоубийствена политика", заяви той.

Костов подчерта, че от ДСБ са предложили вчера мерки, които са изцяло щадящи хората с ниски доходи. Лидерът на ДСБ и бивш премиер смята, че е напълно приложимо някои привилегии на държавните служители да бъдат ограничени.

Oще: антон кутев  данъчни  иван костов  симеон дянков  яне янев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.03.2010, 22:18

2 Truth_Hurts | 17.03.201022:29

Misho, от километри си личи, че си поставено лице на властимащите! Дано поне са ти платили подобаващо, иначе не си струва резила ти. Човек, който има глава на раменете си и поне МАЛКО сиво вещество в нея, може да прозре опита на правителството за геноцид над цялото население! Овършаха всички социални и държавни нива за минимално време. Хората обаче вече не могат да търпят това и съвсем скоро гласът на народа ще надделее!!! Това вероятно ще бъде най-неуспешното и най-кратко управлявало правителство в новата ни история, защото нещата отиват към предсрочни избори! И един съвет от мен, помоли тарторите си да ти дадат и друг коментар, с който да разнообразиш репертоара, че този вече досади - във всяка една новина е! глупчо
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.03.2010, 13:44

1 Misho | 17.03.201014:10

Много е жалко, че простите български хора не разбират, че всичко това е нужно. За 25% такси уреваха света, ами това е плана и така ще е, не забравяйте, че това правителство беше оставено в матова ситуация от предишното, почти източен бюджет и редица нерешени проблеми и идиотски сключени договори. Ако искаме да бъдем европейска страна, точно това трябва да се направи, да се увеличат таксите, котрола, а след време и заплатите (когато поотмине кризата). Във Франция 55% такси плащат но не плачат като Вас. А това за майките е, може би, най-правилното нещо правено в страната от мн.години. Просто е ненормално 1 година да се покрива заплатата на 90%, това е план да се стимулира бизнеса и увеличи БВП-то, защотот сме жалки в това отношение. Освен това, детските и помощите, направо да ги махнат ако искат, българи и без това не се възползват от тях, всеки "ром" живее без да допринася нищо за тая страна, така че вместо да се оплаквате всички, помислете и ще разберете, че всичко това е с цел да се направи от нашата държавица европейска страна. Резултатите от плана ще се видят много бързо, според мен, да не мислите, че със тези мерки заплатите ще се задържат на това ниво??? За сметка на по-големите осигуровки, ще получавате по-големи заплати (работещите). Просто тази държава не може да продължава така, не може 1 работещ да храни 5 неработещи, дано го проумеете, иначе просто няма бъдеще тая нация.
   

оценка

+0 -0