Багери и бетон в "Корал" | webcafe.bg
newscafe

Багери и бетон в "Корал"

Webcafe.bg, по Bivol.bg
17.01.2013, 10:28 (обновена 17.01.2013, 14:53)
море, жена, плаж, живот

Снимка: © Getty Images

След Иракли, сега и Корал

В последните дни на 2012 г. Община Царево е подписала строителни разрешения, даващи зелена светлина за превръщането в огромен ваканционен комплекс на един от последните оцелели дюнни плажове по Черноморието ни - "Корал", съобщи сайтът „Биволъ".

Практиката най-скандалните посегателства срещу българската природа да се извършват непосредствено около Коледа и Нова година е спазена.

Според информацията на „Биволъ" разрешенията са две и са издадени на името на испанската фирма "Ибердрола Инмобилиария", която е последният собственик на 120 дка земя на първа линия северно от Лозенец.

До това се стигна, след като МРРБ загуби всички дела, които водеше срещу издадения ПУП на Община Царево, одобрен от предишния кмет Петко Арнаудов. Същият, който искаше /и дори временно успя/ да закрие Природен парк Странджа, заради криминалния строеж "Златна Перла". Причината за загубата е невнесена съдебна такса от 20 лв.

Едно друго ангажирано министерство - МОСВ не уважи екологичните експертизи и исканията на природозащитниците да се върне отменената защитена територия "Блатно кокиче".

Освен блатното кокиче, което е защитен вид и лонгозната гора, на дюните зад плажа растат пясъчни лилии и други защитени растения, а красотата на пеизажа е уникална и неповторима.

МРРБ заведе дела срещу издадените 3 ПУП-а на строежа, след като стана ясно, че общината не е предупредила държавата като заинтересована страна, когато е благословила бетонирането на "Корал".

Отмяната на тези заповеди обаче би принудила инвеститорите да променят проекта съобразно новия Закон за черноморското крайбрежие. Засегнати са финансови интереси за милиони, като губещи ще се окажат близки до ГЕРБ бизнесмени и кметът на Бургас - Димитър Николов.


Росен Плевнелиев и кметът на Бургас Димитър Николов

Когато МРРБ завежда делата, за държавните имоти отговаря бившия зам.-министър на МРРБ Екатерина Захариева. Сега тя е началник на секретариата на президента Плевнелиев. Казусът с тези разрешителни е толкова очевиден, че МРРБ би спечелило 1000% при нормално процесуално поведение, коментират юристи. За да не спечели делото и да не накърни интересите на олигарсите, МРРБ избира елегантен начин да загуби като не внася 20 лева такса за обнародване.

Съдът предупреждава в продължение на 2 месеца МРРБ и Плевнелиев, като жалбодател, че невнасянето на нищожната такса, ще доведе до прекратяване на цялото дело. Срещу въпросните невнесени по дело - 20 лв. стои залогът на над 40·000·000 евро пари, получени при продажбата на 130 дка обществен терен на първа линия върху дюните на приказния плаж "Корал".


Сделката "Корал" - политически цинизъм и корупция при три правителства

Така наречената „сделка Корал" е една от най-големите далавери на българския преход, като конкретен бенефициент от нея е сегашния бургаски кмет Димитър Николов, член на ИК на ГЕРБ. За злоупотребите има документи и свидетелства, но всички опити да се започне досъдебно производство по случая срещнаха твърд отпор в Окръжна и Апелативна прокуратура - Бургас.
Как се печелят 40 000 000 евро срещу обещания и верен кмет

Земята от 130 дка бе скандално продадена от кмета на Царево Петко Арнаудов на частната форма „Витатур инвест" АД на символичната цена от 7$/м2 само срещу обещания за бъдещи инвестиции.

Арнаудов не се е съобразил с опасенията на общински съветници, че има опит земята да бъде заграбена и препродадена впоследствие. Той не е изпълнил клаузите от решение на ОС да включи в договора условия за развалянето му при неизпълнение. Договарянето е станало с дейното участие на сегашния кмет от ГЕРБ на Бургас Димитър Николов, който тогава е бил служител на собствениците на „Витатур", в качеството си на Изп. директор на захарния завод „Победа".

За това свидетелстват Председателят на ОС Димо Иванов и общински съветници - очевидци. Николов е предлагал цинична политическа сделка на съветниците от БСП, че ако прокарат продажбата на терена през гласуване, то СДС ще подкрепя техния кмет Петко Арнаудов всячески, включително и на бъдещи избори. Това действително е станало. Николов по това време е бил и лидер на "сините" в Бургас.

ВАС и Община Царево - свързани во веки

Сделката е била оспорена в съда от областния управител и обявена за незаконна от Бургаския окръжен съд, но Арнаудов и адвокатът му Евгений Мосинов обжалват във ВАС и печелят. Самият Мосинов е присъствал и от двете страни на сделката - едновременно като юрист на продавача община Царево и като адвокат на купувача "Витатур инвест".

Царево по това време става известно, с раздаването на ОПС-та на името на роднини на висши административни магистрати от София, както и терен без търг за „без пари" на съдиите да си построят морска резиденция на брега, малко под Корал. В замяна, всички дела на община Царево във ВАС се печелят, включително и скандалното обявяване на Природен парк Странджа извън закона, заради мафиотските незаконни строежи на юг от Царево.

След серия от фиктивни препродажби на земята през подставени фирми, в крайна сметка, тя е джиросана на испанската фирма „Ибердрола имобилария", за невероятната цена от 400 Е/м2, а печалбата на Димитър Николов и компания е над 40 000 000 евро от търгашеството.

Точките от договора за инвестиции между купувача и община Царево не са спазени. Сбъдват се най-лошите прогнози на общински съветници, за една огромна измама, в която общественият интерес сериозно е пострадал, в замяна на група хора, които са се превърнали в милионери, заграбвайки публично имущество. Изказванията са протоколирани в стенограмите на Общинските сесии.

Всички жалби до Прокуратурата и предизвиканите разследвания са прекратени в Бургас. Свидетелите са заплашвани, а опитите за корумпиране на магистрати срещу имущество и пари са емблематични.

Случаят "Корал" демонстрира като по учебник язвите на българския преход: политическа корупция без партиен цвят, подкупна и зависима съдебна система, разграбване и унищожаване на безценен природен ресурс в името на бързи печалби. Ето защо не е случайно, че "Корал" вече е на радара и на авторитетни международни·медии.

Прокуратурата все пак продължава с проверката

През 2011 г. Върховна касационна прокуратура излезе с решение, което отменя предишните постановления на Окръжна и Апелативна прокуратура - Бургас и връща преписката с указания да бъдат проучени по същество корупционните зависимости на сделката за "Корал". В крайна сметка преписката по Чл. 282 от НК беше поета от Националното следствие (номер 212/2012 г.) и проверката е в ход.

Тези процесуални действия обаче няма как да спрат инвеститорите да унищожат гората и дюните зад плажа, ако снабдени с новите разрешителни утре решат да вкарат булдозерите.

www.bivol.bg

Oще: бургас  вас  димитър николов  дюни  корал  мосв  петко арнаудов  плаж  прокуратура  строеж  царево  черно море 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.03.2011, 12:45

2 Ирина Irina Цанкова Tzankova | 17.01.201313:02

ПОМООООООЩ ПОМООООООЩ ПОМООООООЩ ПОМООООООЩ ПОМООООООЩ ПОМООООООЩ ПОМООООООЩ ПОМООООООЩ
докато всички мислехме ,че не е останало повече за плячкосване , партия
Гладни
Егоисти
Разграбващи
България
наистина работи професионално....
най-експертното правителство от всички до сега...
доказано!!!!!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 19.11.2012, 22:58

1 Ингве | 17.01.201312:19

Багерите ще ръждясат, бетонът ще се срути, държавата ще се разпадне, а какво ще правим с трупащата се омраза? А със създаденото недоверие? или със гордостта и егоизма, с които се тъпчем?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани