Щом ДАНС си купува коли, ще се намерят пари и за НЗОК | webcafe.bg
newscafe

Щом ДАНС си купува коли, ще се намерят пари и за НЗОК

Webcafe.bg, по Дарик
05.07.2014, 12:00 (обновена 05.07.2014, 12:29)
НЗОК

490 млн. лева е прогнозният дефицит в бюджета на НЗОК, затова актуализацията на бюджета на НЗОК е задължителна, заяви нейният управител д-р Румяна Тодорова пред "Дарик".

Касата има право да използва около 100 млн. лева, блокирани в собствения й бюджет, срещу ангажимент да се предложат краткосрочни мерки за по-добър финансов контрол, каза д-р Тодорова. Тя потвърди и че в НАП има преизпълнение в размер на близо 56 млн. лв. на събраните здравни вноски, които също могат да се разпределят от Надзорния съвет на касата.

Но дори и тези два буфера няма да запълнят оставащия дефицит, който се оценява на около 330 млн. лв.

Тя обясни, че при добра организация в правителството и парламента, вливането на нови средства в бюджета може да се случи още в този мандат. От 23 юни, когато НЗОК изпрати искане за актуализация, се чака становището на министъра на здравеопазването.

"Аз смятам, че могат да се намерят тези средства, защото виждаме, че все още има ведомства, които си пазаруват автомобили", заяви д-р Тодорова, препращайки към обществената поръчка на ДАНС, пусната тази седмица. Тя предупреди, че в противен случай касата ще влезе с много сериозен дефицит в следващата година.

Румяна Тодорова обясни, че НЗОК е била поставена в парадоксална ситуация, защото след приемането на бюджета й Министерството на здравеопазването е одобрило допълнително 7 нови болници и 780 нови дейности (нови клинични пътеки и процедури) на вече съществуващите здравни заведения - които трябва да се финансират от НЗОК.

Много болници отиват на съд и печелят дела срещу НЗОК, когато тя забави плащания на здравно-осигурени пациенти, и пак си получават парите, но този път с лихвите, заяви Тодорова.

В същото време, по Закона за публичните финанси й е било забранено да поема плащания, които са извън бюджета на касата.

"Когато отправихме запитване към Министерството на финансите как двата закона работят заедно, получихме отговор: Длъжни сте да спазвате и двата закона", каза тя.

Изначално знаехме, че бюджетът няма да стигне, каза управителят на НЗОК. Д-р Тодорова обясни, че още през 2013 г. е дала пълна обосновка на опасността от неизпълнение и почти познала дефицита.

"Ако не се направят промени в закона - следващият управител на касата ще бъде в още по-неприятна ситуация", обясни тя и призова да спре да се разширява непрекъснато обхвата на лечебните заведения, докато не се направи анализ къде има нужда от болнична помощ и защо болниците правят все повече дългове въпреки все по-големите плащания от страна на НЗОК.

Oще: актуализация  бюджет  здравеопазване  министерство на здравеопазването  нзок  румяна тодорова  таня андреева 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани