Премиерът Бойко Борисов ще разговаря днес на Министерски съвет с външния министър Николай Младенов по въпроса с посланиците, за които е установена принадлежност към ДС | webcafe.bg
newscafe

Борисов иска да се отзоват ДС-посланици. Ами Б. Димитров, ами областни управители...

Webcafe.bg
15.12.2010, 10:54 (обновена 15.12.2010, 19:36)
Бойко Борисов

Снимка: © wiki

Премиерът Бойко Борисов отдавна се е заканил на дипломатите с принадлежност към ДС. Ами какво правим тогава с областните управители на ГЕРБ или с министър Божидар Димитров например, за които също е установена такава...

Премиерът Бойко Борисов и външният министър Николай Младенов ще решат днес какво да правят с  посланиците, за които е установена принадлежност към ДС.

"Моето разбиране, предполагам, че и партията ще го подкрепи, е, че с тези хора трябва да се разделим. Няма логика в една държава да изпратиш човек, който хората там да отидат и да знаят, че е агент на Държавна сигурност", каза премиерът пред журналисти.

"Неслучайно сме казвали, че бившата Държавна сигурност е навсякъде. И всъщност, щом излиза, че половината от посланиците ни са агенти, представяте ли си вътре в страната какво е? Тази яростна съпротива срещу ГЕРБ на всички нива, всички институции и проекти показва, че ние действително сме подценили тежките поражения, които бившата Държавна сигурност е нанесла на държавата.

Представете си тези агенти, които са били по западноевропейските страни. Те са работили срещу тях като идеологически противници и представят сега нашето правителство там", каза Борисов.

И Синята коалиция призова да бъдат отзовани посланиците, за които е установена принадлежност към ДС. Десните ще предложат днес законови промени, които да ограничат правата на агенти на ДС да заемат такива постове, заяви в декларация лидерът на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров.

Това ще бъде поредното изпитание за 41-ото Народно събрание, да видим кои са демократите в парламента и кои партии ще подкрепят това законодателно решение - още отсега се вижда, че БСП не са съгласни, заяви вчера Димитров.

Според бившия посланик в Полша и Македония Александър Йорданов решението на проблема е по примера на Полша, Чехия и Унгария, където прочистиха дипломатическата служба и ръководните места на посланици не могат да се заемат от хора, които са били в службите на сигурността. "Всеки кандидат за държавна служба попълва една декларация, където сам заявява дали е бил агент на ДС или не. След това тази декларация се проверява, и ако е излъгал, той се отстранява", обясни бившият посланик.

Коментарът на бившия външен министър Соломон Паси: "Това въобще не ме изненада - беше добре известно на всеки министър, не само на мен". Един външен министър като Николай Младенов трябва да има свободата да действа по свободен начин и е негова преценка кой да назначи.

"Смятам, че в момента централният въпрос е какво трябва да се прави в българска дипломация, а не кого. След като България влезе в ЕС и НАТО, си изгубихме ориентирите", отбеляза Паси. „Когато един въпрос се решава късно, той се решава зле - ако този въпрос беше решен преди 20 г., вероятно можеше да се намери добро решение, но не и сега", смята Соломон Паси.

Ивайло Калфин, бивш министър на външните работи от правителството на Тройната коалиция коментира, че извадените в списъка сътрудници на ДС са всички бивши сътрудници на разузнаването. "Подчертавам - няма действащи. Този списък е по-интересен за чуждите разузнавания. Няма друга държава, която направи това, което се направи в България. Смятам, че огласяването е едно голямо безобразие, което мога само да го сравня със случая, когато в турското посолство бяха дадени имена на български разузнавачи", категоричен бе Калфин.

"Драговест Горанов е дипломат, който е успял в живота, има над 25 г. стаж в МВнР. Много често такива дипломати като него са участвали без тяхното съгласие", заяви Калфин.

Президентът: Тодор Живков е добър, а дипломатите му - не?!

Правителството ще се обърне към президента Георги Първанов да се отзоват някои от посланиците. За генералните консули кабинетът може да вземе решение без участието на държавния глава.

След обявяването на списъка с дипломатите ни, свързани с бившата ДС, външен министър на една от страните-членки на ЕС е попитал колегата си Николай Младенов, дали България няма да отзове посланика си. Това съобщи днес самият Младенов след заседанието на Министерския съвет. Той подчерта, че след 2000-а са изпращани на работа в чужбина повече свързани с бившите тайни служби, отколкото преди. По думите му, в последните десет години половината от дипломатите ни са били от структурите на ДС.

45% от дипломатите ни са свързани Държавна сигурност, обобщи Николай Младенов. Комисията по досиетата е проверила 462 души, като за 192-ма е установено, че са имали отношения с ДС.

Служителите на МВнР в списъка на комисията са 88. 33-ма са посланици, генерални консули и шефове на мисии. Бивши агенти има и в 13 от 27-те държави от ЕС.

Ако Тодор Живков е бил добрият държавен ръководител, защо посланиците, дипломатите от този период насам да са лоши? Така президентът Георги Първанов коментира скандала с дипломатите, с ДС-принадлежност.

"Познавам част от този списък. Това са дипломатите, които 20 години работят в годините на прехода, работят за демокрацията", каза още Първанов.

Според държавния глава прокуратурата трябва да бъде сезирана за манипулиране на вота на избори в пловдивския район "Източен".

"Питам се защо остана някак незабелязано една случка от правенето на избори сега - случаят в Пловдив. Има инструкция на предизборния щаб за това изкуствено да се повиши броят на бюлетините. Това не го прави някоя от малките партии, а предизборният щаб на управляващата сега партия - с благословията на министъра на вътрешните работи. Това е повече от скандално и мисля, че трябва да бъде сезирана прокуратурата", смята Първанов.

Според него има срастване на частните корпоративни финансови интереси с политиката. Поради закъснението, поради нежеланието, идеята за мажоритарния вот била манипулирана.

"Този вот не предлага реален избор на личности. Листата ще бъде подредена от централата и пак няма да бъдат включени експертите, пак ще бъдат хора, които са верни на партийните апарати. Предложенията за финансиране на изборите остават половинчати. Страда се от чувство за неудовлетвореност, защото не са застъпени достатъчно принципите на контрол на финансовите потоци", заяви още Първанов.

Неговото мнение е, че трябва да се въведе нисък таван на финансиране от физически лица, партиите да бъдат задължени да използват банковата система. Първанов се обяви за изчистване на изборните списъци от фантоми чрез предстоящото преброяване на населението. „Апелирам към онези, които гласуват да не мислят само за 2011-а и 2013-а, а по-стратегически", каза Първанов.

Борисов: Министърът е само един, а посланиците - 50%

"За един човек не е двоен аршин. Министърът е само един и то без портфейл, а посланиците с агентурно минало са 50%". Така министър-председателят Бойко Борисов отговори на въпрос дали не е двоен аршин посланици, бивши агенти на ДС, да не могат да се назначават, а в същото време в кабинета да има министър - бивш агент на ДС. Става въпрос за министъра без портфейл Божидар Димитров.

Премиерът бе видимо ядосан от въпроса и уточни, че ако репортерите продължават така, повече няма да отговоря на въпросите им. „Никъде го няма това в Европа, да тичате по премиера всеки ден, по три пъти на ден", ядоса се министър-председателят.

„Уважение, демокрация - да, но по три пъти на ден да търчите по коридорите, по край мен - това няма да стане." Преди това премиерът заяви, че го е срам много от назначенията на дипломатите и не знае как утре ще погледне колегите си в Съвета в Брюксел.

Уорлик супер дипломатичен„

Темата за българските посланици, които са били сътрудници на Държавна сигурност (ДС), със сигурност е много интересна, но тя е въпрос, с който правителството трябва да се справи само. Това заяви днес посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик, който се срещна в парламента с депутати от ГЕРБ.

На въпрос дали хора, работили за ДС, трябва да бъдат назначавани като дипломати, Уорлик заяви, че това трябва да бъде дискутирано в парламента. Това е решение, което България трябва да приеме за себе си, каза посланикът. Запитан би ли приел в САЩ посланикът да е бивш служител на ДС, Уорлик посочи, че няма коментар, който да смята за уместно да прави.

Oще: александър йорданов  бойко борисов  дс  ивайло калфин  мартин димитров  николай младенов  посланици  премиер  синята коалиция  соломон паси 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

5 иван | 15.12.201021:53

Ще цитирам едно мнение, което допълва предишния ми коментар:
"Публикуваният списък на дипломати, агенти на ДС, е далеч по-интересен за чуждите служби. Те вече си попълват информацията за мандатите и контактите на цитираните български дипломати. Оттам ще тръгнат много интересни анализи за местни лица и контакти. В някои страни това може да доведе до реални заплахи за живота и здравето на хора, които съзнателно или не са работили за България."
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

4 иван | 15.12.201021:22

Отново сме свидетели, как една управляваща партия, решавайки вътрешнополитическити си проблеми, сама очерня страната ни в чужбина, допринасяйки за още по негативно отношение към нея. Един вътрешен проблем, който можеше да бъде решен вътре в страната, без да се афишира безогледно, защото това наистина е един вътрешен за нас проблем, се прави дъвка в устата на световните медии.
Какво сега? Бдителните генерали какво очакват – потупване по рамото? Да, това ще стане.
Но как ще се отрази такава промяна на работата на нашите мисии в чужбина? Негативно, без съмнение. Ако това беше станало непосредствено след смяната на политическата система, би било разбираемо. Но след толкова време...
Да, в България липсват държавници, това твърдение със съответната аргументация, ако не сте го прочели, прочетете го! Във webcafe.bg.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

3 MacAllister | 15.12.201019:16

Погледни й постингите във фейсбук и ще видиш, че има само две логични обяснения - провокация или психиатрична диагноза. Ноооо, да се присъединим с молитва Усмивка Боже, който и да си и дето и да си вземи моля ти се избирателните права на онези, които не са наред в главицата - моля ти се ама много ти се моля!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2010, 20:02

2 азът | 15.12.201017:30

Докога ще има заблудени овчици, влюбени в генералчето - не знам. Знам само че сме пародия на държава, президент и мин. председател. Оправяйте се, аз не гласувам от '91 и сега се уважавам за това.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.09.2010, 15:12

1 Yuliana Gianti | 15.12.201016:57

СМЯТАМ,ЧЕ ТОВА РЕШЕНИЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ГЕНЕРАЛ бОЙКО бОРИСОВ,ЩЕ БЪДЕ ОТ ОГРОМНО ЗНАЧЕНИЕ ЗА РАЗВИТИЕТО НА ДЕМОКРАЦИЯНА ,КОЯТО Я ЧАКАМЕ ОТ ПОВЕЧЕ ОТ 20 ГОДИНИ.ТОВА ЩЕ БЪДЕ ПРЕЛОМЕН МОМЕНТ И ЗА ВЛИЗАНЕНО НИ ВЪВ ШЕНГЕНСКОТО ПРОСТРОНСТВО!!!
Високо ценя всички решения на премиера,но това е най-ценното.Но не го оставяйте отново сам във борбата му за просперитета на България.Ще се моля за нашият,обичан от народа си, генерал Борисов.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани