Христосков предлага затвор за укриване на осигуровки | webcafe.bg
newscafe

Христосков предлага затвор за укриване на осигуровки

Webcafe.bg, по БНТ
11.08.2014, 09:41 (обновена 11.08.2014, 09:49)
Йордан  Христосков

Идеята ще бъде представена на Консултативния съвет по пенсионната реформа

Укриването на осигурителни вноски в големи размери да се криминализира като стъпка към подобряване на събираемостта на осигуровките и част от плана за пенсионна реформа - това предложение обяви служебният вицепремиер Йордан Христосков в интервю за БНТ.

Той обяви, че ще постави идеята за разглеждане на първото заседание на Консултативния съвет по пенсионната реформа, от който се очаква да изработи няколко варианта за промени в пенсионната система, които да бъдат представени на следващия парламент.

"Това ще е едно от предложенията ни. Ще препотвърдим това предложение, което от 2000 г. насам непрекъснато се предлага. Тогава Конституционният съд отмени едно решение за неплащане на вноски, но при умишлено укриване на вноски в големи размери това деяние трябва да се криминализира", каза Христосков.

Подгряване на вчерашната реформа

Криминализирането на неплащането на осигуровки беше елемент и от нереализирания проект за нов Наказателен кодекс, предложен от бившия правосъден министър Зинаида Златанова.

При обсъждането му работодателските организации бяха категорично против подобна мярка, като изложиха аргумент, че осигуряването е право, а не задължение, както и че не може да се търси отговорност само от работодателя.

Синдикатите от своя страна подкрепяха проекта с мотиви, че ще намали загубите за бюджета и дефицитите в осигурителните системи.

Резерви в системата

"Даваме си ясна сметка, че за 2 месеца и половина не можем да преобърнем негативните тенденции, но можем да дадем старт за едно по-добро начало", каза Христосков.

Служебният вицепремиер обясни, че има още резерви при събираемостта на осигуровките и заяви, че ще поиска среща с директора на НАП.

Според Христосков, данъчните служби се съсредоточават повече върху събираемостта на данъците, а не толкова на осигуровките.

Oще: данъци  затвор  йордан христосков  конституционен съд  криминализиране  наказателна отговорност  нап  осигуровки  пенсии  пенсионна реформа  работодатели  синдикати 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани