Съдът поднови делото срещу Стоянович за НГДЕК | webcafe.bg
newscafe

Съдът поднови делото срещу Стоянович за НГДЕК

Webcafe.bg
14.10.2014, 14:45 (обновена 14.10.2014, 15:42)

1 от 2 снимки Назад Напред

нгдек

Снимка: © В.Е.

Сградата на НГДЕК в квартал "Модерно предградие" беше ремонтирана за около 2 милиона лева с европейско финансиране

Подновява се делото срещу министъра на културата от кабинета „Орешарски" Петър Стоянович, което беше заведено от родители заради промененото местоположение на Националната гимназия по древни езици и култури.

Родителите дадоха на съд Стоянович заради заповедта му от 21 февруари, според която възпитаниците на гимназията трябва да се обучават в сградата на 13-о училище до Женския пазар в София, докато приключат експертизите на обновената сграда в кв. „Модерно предградие". Тогава Стоянович изрази и позицията, че училището трябва да остане в центъра, а не да се връща в ремонтираната за над 2 милиона лева европейско финансиране сграда на училището на ул. „Баба".

Учениците бяха настанени там, защото ремонтът на тяхната сграда се проточи след началото на учебната 2013/2014 година, и все още не са се завърнали в „Модерно предградие".

Завелите делото родители, обвиняват министър Петър Стоянович и останалите членове на ръководния екип на МК, че със своите действия и бездействия, както и със заповедта от 21 февруари са причинили постоянно чувство на страх и безпокойство, тъй като учениците учат в сграда на ул."Кирил и Методий", определена в официални документи като опасна за живота и здравето на хората.

На първа инстанция съдът реши, че родителите и децата нямат правен интерес да обжалват решението на Стоянович и не тазглежда жалбата им.

С определение № 12068 от 13 октомври обаче Висшия административен съд върна казуса за преразглеждане. Според петчленния състав на съда родителите и децата имат правен интерес, защото децата са под закрила на държавата. В определението пише още, че заповедта на Стоянович от 21 февруари „очевидно застрашава правата и законните интереси на децата и родителите" и определя, че налице е пряк личен интерес на родителите и децата от гимназията.

Според съда жалбата на родителите е основателна и връща делото за преразглеждане. При новото разглеждане на делото е препоръчително съдебният състав да обсъди и да отговори на въпроса дали Националната гимназия за древни езици и култури "Константин - Кирил Философ" и училищното настоятелство, оспорили заповедта за връщане на гимназията на ул. „Баба", не са са зантересовани лица.

Принципал на НГДЕК е Министерство на културата. През февруари Петър Стоянович определи учебния процес да продължи в ремонтираната сграда на ул. „Баба", но три дни след това издаде оспорваната заповед за оставане до Женския пазар.

Сградата в центъра беше ремонтирана за 200 000 лева общински пари, след като покривът й протече. Учебната година в гимназията започна със закъснение, защото Регионалната здравна инспекция установи, че сградата на 13-о ОУ не е годна за провеждане на занятия.

Oще: 13 оу  гимназия  дело  древни езици  женски пазар  класическа гимназия  култура  министерство на културата  нгдек  петър стоянович  стоянович  съд  ученици  училище 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани