България е малка, а корупция дебне отвсякъде | webcafe.bg
newscafe

България е малка, а корупция дебне отвсякъде

Webcafe.bg
03.02.2014, 08:48 (обновена 03.02.2014, 19:48)
Европейска комисия

Европейската комисия препоръча етичен кодекс за българските депутати и възпиращи санкции за обществените поръчки в първия си доклад за корупцията в 28-те страни от Евросъюза.

Според доклада корупцията у нас "улеснява организираните престъпни дейности и възпрепятства преследването им по наказателен път". Според получените сведения организираната престъпност в България се ползва с протекции чрез корупцията в публичната администрация, съдебната система, полицията и митниците, се посочва в документа.

Отбелязва се и обстоятелството, че реално не се налагат санкции за корупция, особено срещу висши държавни служители, което увеличава предизвикателствата пред България.

ЕК отбелязва, че корупцията в България продължава да се шири, въпреки че борбата с нея отдавна е обявена за приоритет.

Брюксел отправя и конкретни препоръки към правителството в София:

- да приеме етичен кодекс за народните представители,

- да налага възпиращи санкции в областта на обществените поръчки, както на национално, така и на местно равнище,

- да предпазва институциите за борба с корупцията от политическо влияние,

- да назначава управленските им кадри съобразно прозрачна процедура, основаваща се на качествата на кандидатите,

- да гарантира случайното разпределение на делата в съдилищата чрез ефективна общонационална система.

Освен анализ на ситуацията във всяка държава-членка на ЕС, Европейската комисия представя и данни от две обширни проучвания на общественото мнение.

84% от българите мислят, че корупцията е широко разпространена - това е над средното ниво за ЕС, но не е и най-високото.

Само 16% смятат, че мерките на правителството са ефективни, а само 9% - че има достатъчно дела срещу корупцията. Тези данни са далеч под средните за ЕС.

За 51% от фирмите корупцията е много сериозен проблем, а 60% посочват връзкарството и шуробаджанащината като основна пречка.

През последната година 11% от компаниите лично са били притискани за подкуп, а на 27% им се е случвало поне веднъж досега.

Негативният ефект от корупцията върху европейската икономика се оценява на 120 милиарда евро годишно, предаде кореспондентът на БНР Диана Чепишева.

Според оценките на Еврокомисията, въпреки законодателните и политически инициативи, резултатите от антикорупционните мерки в Европейския съюз остават като цяло незадоволителни.

В документа е описана ситуацията в отделните държави, най-ясно изразените проблеми във всяка от тях, както и кои политически мерки дават резултати.

Отделна глава е посветена на корупционните практики в обществените поръчки.

ЕК представи заедно с доклада и две актуални проучвания на Евробарометър.

Едното от тях е за усещането на гражданите за нивото на корупция, другото - за това как го определят бизнес средите.

Oще: доклад  ек  ес  корупция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.