До края на годината на БФБ ще бъдат пуснати миноритарни дялове на НЕК в "Марица Изток" 2 и 3, както и от Енергийния системен оператор (ЕСО) и ВЕЦ-ове | webcafe.bg
newscafe

Трайков пуска дялове от НЕК на родната борса, не и тези в ЕРП-ата

Webcafe.bg
12.04.2010, 12:19 (обновена 12.04.2010, 16:09)
Трайчо Трайков

Снимка: © БГНЕС

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обяви, че най-вероятно двама от тримата собственици на електроразпределителните дружества у нас ще откупят държавните дялове от по 33%...

До края на годината на Българската фондова борса ще бъдат пуснати миноритарни дялове от държавната енергетика, основно от НЕК. Това стана ясно днес от изявление на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Първоначалните намерения на кабинета, обявени миналата есен, бяха това да са до 10-15%.

Както се подозираше, дяловете от по 33%, които държавата има в електроразпределителните дружества, най-вероятно няма да стигнат до БФБ. Двама от тримата собственици CEZ, E.ON и EVN са предложили да ги откупят, а третият настоял държавата да остане акционер или в крайна сметка той да инвестира на борсата - след като го придобие, естествено. Трайков, който преди да стане министър, беше прокурист на EVN, не назова кой какво иска да прави.

В момента в ЕРП-ата тече одит, който се прави от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Ако проверките докажат, че някои от тях не са извършили обявените инвестиции, ДКЕВР ще наложи санкции. 

На борсата ще бъде предложени дялове на НЕК в „Марица Изток" 3, на „Марица Изток" 2 - като приватизация на мажоритарен дял дори, или на миноритарен на борсата, а "защо не и НЕК или на части от него - например ВЕЦ-овете, както и Енергийният системен оператор (ЕСО), заяви Трайчо Трайков.

В следващите дни ще има уволнения на шефове на държавни енергийни компании, кои - министърът не каза. Не всички, които не са подменени обаче, ще бъдат сменени. В момента се преценява каква е юридическата възможност за отмяна на подновените предсрочно в края на мандата на тройната коалиция договори на държавните енергийни компании със застрахователната компания „Енергия" за нови 5 години.

Според него насърчаването на инвестициите е най-сигурната антикризисна мярка.

Икономическият министър заяви, че страната все още не се е превърнала в търговска марка и чуждестранните инвеститори все още научават с изненада за България. Той сравни страната с корейските автомобили през 80-те години: „Ясно е, че са качествени, но има съмнение, че всичко е наред."

Oще: бфб  дялове  ерп  нек  приватизация  трайчо трайков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.