Черният петък най-после и в София | webcafe.bg
newscafe

Черният петък най-после и в София

Lifecafe
29.05.2014, 12:44 (обновена 29.05.2014, 18:39)
Мол

Снимка: © getty images

Предстоящ "черен петък" ще се проведе в София на 30 май. Мястото е Paradise Center на бул. Черни връх

Явлението "черен петък" може да се оприличи на вълшебна Коледа за хората, които обичат да пазаруват с отстъпка. А това са... всички. Но с какво "черният петък" се отличава от всички други дни с отстъпки?

Оргазнизирането на търговски ден на отстъпките или Black Friday, започва от САЩ. Всъщност този търговски ден традиционно е първия петък след Деня на благодарността.

В исторически план, името "Black Friday" произлиза от щата Филаделфия, където първоначално е било използвано, за да опише тежките задръствания, свързани с връщането на работа след Деня на благодарността, който винаги се пада в четвъртия четвъртък на ноември.

Терминът започва да се използва масово след 1975 година и има връзка с това, че традиционно търговците са работели "на червено" или на загуба от януари до ноември и "черният петък" е денят, в който те започват да правят печалба ("in the black" на английски).

Традиционно търговците на дребно започват работа много рано в "черния петък". От 2000 година насам те отварят магазините в 5 или даже 4 часа сутринта.

Пикът на ранното отваряне в "черния петък" е през 2011 година, когато някои големи търговски обекти започват работа още в 12 часа през нощта.

През 2012 година, някои фирми дори обявяват, че ще започнат разпродажбите си още в Деня на благодарността. Това е възможно само за щатите, където законът не забранява търговията на националния празник на САЩ.

От 2003 година насам, Black Friday е най-оборотният ден в годината в САЩ. Пазаруването е толкова масово, че често се стига до конфликти и даже до бой между клиентите.

С Black Friday се отбелязва и началото на традиционното коледно пазаруване не само в Щатите, но и в Мескико, Канада и Великобритания.

И в други страни по света се организарат "Черни петъци". Това се прави вече и в България, макар че тук все още подобни масови разпродажби не са толкова разпространени.

Предстоящ "черен петък" ще се проведе в София на 30 май. Мястото е Paradise Center на бул. Черни връх, номер 100, където освен магазините и търговските обекти, в масовите намаления в ще се включат и развлекателните центрове,които са значителен брой на територията на мола.

"Това, с което нашият Black Friday се отличава, е участието на огромно разнообразие от водещи търговски вериги, концентрирани на едно място" - обобщава предстоящото събитие Антония Василева, маркетинг мениджър на Paradise Center.

Всеки търговски обект в Paradise Center, участващ в инициативата, ще бъде обозначени със стикер Black Friday, съобщиха оргазнизаторите на разпродажбата.

И макар нашите "черни петъци" да са просто имитация на тези по света, все пак подобни възможности за изгодно пазаруване не бива да се пропускат. Особено откакто цените в България на стоки и услуги вече гонят, а и дори надминават в много случаи европейските, а заплатите... дори няма смисъл да ги коментираме, защото надали можем да кажем нещо ново по този въпрос.

Oще: black friday  мол  намаления  отстъпки  пазаруване 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани