Столичните общинари и бездомните кучета | webcafe.bg
newscafe

Столичните общинари и бездомните кучета

Webcafe.bg
10.05.2012, 10:36 (обновена 10.05.2012, 10:53)
Кучета

Снимка: © Sofia photo agency

Според програмата на столичното кметство евтаназията е вариант само при неизличимо болни кучета или на "видимо агресивни бездомни кучета, които са опасни за здравето на хората и животните"

Столичният общински съвет отново се готви да гласува пакет от мерки за справяне с бездомните кучета. Програмата трябваше да бъде приета още на миналото заседание на СОС, но кметът на София Йорданка Фандъкова я отложи с мотива да се изгладят детайлите.

Документът вече беше отхвърлен преди година.

Най-важната от мерките е изграждането на приют и прибирането на глутниците от улиците. Програмата на общината предвижда намаление с 95% на бездомните кучета до 2016 г., чийто брой в момента е над девет хиляди. До края на 2014 г. е заложен спад от 50%, което означава около 4621 бездомни кучета.

Заместник-кметът Мария Бояджийска и екипът й предлагат мерките. Смъртта на нахапания от кучета проф. Ботьо Тачков накара общината отново внесе преработен вариант на програмата. 

Мерките, набелязани в програмата, са кастрация, обезпаразитяване, ваксинация срещу бяс, трайна маркировка на обработените кучета, както и повишение на осиновяванията. Евтаназията е вариант само при неизличимо болни кучета или на "видимо агресивни бездомни кучета, които са опасни за здравето на хората и животните". 

Отпадна предложението за поставяне на лимит за две осиновени кучета в жилище. В документа обаче се предвижда малки породи до 10 кг да разполагат най-малко с 6 кв.м жилищна площ, средните от 10 до 25 кг - 8 кв. м., а големите кучета над 25 кг трябва да имат най-малко 10 кв. м.

В документа общината поема ангажимент да предоставя терени на неправителствени организации, които да строят за своя сметка приюти за кучета. След инцидента с проф. Тачков бяха приети и промени в Наредба 41 към Закона за защита на животните, където се уреждат изискванията за построяването на приют за бездомни кучета. Така новите правила позволяват построяването на депа за 1.5 млн. лева спрямо 6 млн. лева, колкото струваше сграда за 500 кучета преди промените.

За сетен път се предвижда затягане на контрола над общинското предприятие "Екоравновесие", което отговаря за справянето с проблема с безстопанствените кучета. Всеки месец директорът ще дава публичен отчет какво е свършено и колко пари са изхарчени. "Екоравновесие" беше години наред с годишен бюджет от 1 милион лева, тази година за първи път беше намален с близо 12%.

Oще: екоравновесие  йорданка фандъкова  кастрация  кучета  мерки  приюти  програма  сос 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.10.2011, 18:03

1 Vortep | 10.05.201211:59

бла... бля... бла...

"Никой неможе да ви даде толкова, колкото аз мога да ви обещая!"

Данчето да не обещава от името на следващия кмет, какво ТОЙ ще свърши!

Терените ще ги раздадем на правилните хора, а после дали там има приют или дискотека ... кой ще ти проверя?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани