Съдът замрази делото за вакъфските имоти в Пловдив | webcafe.bg
newscafe

Съдът замрази делото за вакъфските имоти в Пловдив

Webcafe.bg
11.04.2014, 14:34 (обновена 11.04.2014, 15:45)
Pray

Снимка: © Getty Images

Окръжният съд в Пловдив спря делото за т.нар. "вакъфски имоти" по настояване на адвокатите на Главно мюфтийство, за да се изчака развитието на друг съдебен казус.

Това е делото в Апелативен съд - София по жалба на мюсюлманското сунитско-ханефитското изповедание, оглавявано от Недим Генджев, което оспорва легитимността на Главно мюфтийство и претендира да бъде собственик на имотите.

От Главното мюфтийство ще настояват всички дела, които водят за собствеността на сгради и терени в страната, да бъдат временно спрени, а не само процесът за четирите имота в Пловдив.

Става дума за Баня Старинна, известна и като Чифте баня, сграда срещу Водната палата, паркинга при съда и турските гробища в Пловдив, заради които в средата на февруари футболни фенове от цялата страна се събраха в града на тепетата на протест.

Тогава напрежението ескалира и се стигна до обстрел с бутилки, огнени коктейли и камъни на историческата Джумая джамия в центъра на Пловдив. Този път протест пред сградата на Съдебната палата нямаше.

Съдебният спор е между Главно мюфтийство и общината в Пловдив, която е собственик на имотите. Местната власт твърди, че искът на мюсюлманското вероизповедание е недопустим.

Юристите на община Пловдив настояха да се даде ход на делото, но съдът го спря до произнасянето на магистратите в София. Очаква се това да стане на 13-ти юни тази година.

По-рано тт мюфтийството уточниха, че в страната има 26 дела за имоти и не смятат да оттеглят исковете си за тях. Такива се водят за историческия паметник Куршум джамия в Карлово, Регионалния исторически музей в Кърджали, джамиите "Хамза бей" в Стара Загора, превърната в Музей на религиите, "Байраклъ" - в Самоков, "Фатих Мехмет" - в Кюстендил.

Междувременно Апелативният съд в Пловдив "замрази" друго подобно дело - за Ески Джамия в Стара Загора. В края на миналата година Старозагорският окръжен съд отхвърли иска на Главно мюфтийство за собственост върху имота.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.