Тристранката обсъжда днес и продажба на земи от Националния поземлен фонд | webcafe.bg
newscafe

АнтиКриза малоумие: 10 на сто данък и за печалбите от тото

Webcafe.bg
26.03.2010, 10:41 (обновена 26.03.2010, 19:02)
Красимир Стефанов

Пети ден тристранният съвет обсъжда мерки, а днес и шефът на НАП Красимир Стефаново блесна с идея - да се облагат печалбите от тотото и лотарийните игри

В опит да приберат колкото се може повече левчета към хазната, на тристранката днес са измъдрили поредната безумна идея АнтиКриза: да се облагат печалбите от тото и лотарийни игри.

В добавка се обмисля и промяна в данъчното облагане на застрахователните компании.

Предложението за облагането на доходите от игри е на шефа на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов. Идеята е да се обложат с 10% данък печалбите от игри на щастието като лотарии, спортния тотализатор, "Еврофутбол". Хазартът очевидно не е включен вътре. Игри на щастието, освен държавното тото, са лотарийните "Бинго" и "Кено", залаганията на резултати от спортни състезания, залагания върху случайни събития и с познаване на факти и събития и на резултатите от тях, както и излъчването на тегленията на тиражите по телевизията.

Срещите за антикризисните мерки ще продължат и през уикенда.
 
Засега власт, синдикати и работодатели са се въздържали от окончателното одобрение или неодобрение на увеличението на ДДС от 20 на 22%. Според председателя на БСК Божидар Данев този данък е "най-малкото зло" и може да се стига до повишение, ако останалите мерки проработят. 

Бизнесът подкрепял не само промяна на механизма за изчисление на минималната работна заплата, но и идеи за увеличението й. Сега тя е 240 лева, евентуално може да се вдигне на 260 или 270 лева.  

Държавата обаче се кани да започне разпродажба на земи и имоти в опит да осигури приходи в бюджета, който е на червено с 1.5 милиарда лева.

Тази сутрин земеделският министър Мирослав Найденов съобщи, че Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъжда и продажбата на земи от Националния поземлен фонд, наред с другите мерки. Очаква се те да осигурят близо 400 млн. лева постъпления. Дискусията в тристранката между власт, работодатели и синдикати върви от понеделник - вече пети ден.

От изявления на министри стана ясно, че увеличението на ДДС не е паднало от дневния ред на тристранката, въпреки нежеланието на управляващите и последиците върху и без друго свитата покупателна способност на българите.

Според бизнесмена и председател на КРИБ Иво Прокопиев обаче може и да не се стигне до увеличение на ДДС, ако се проведе замислената приватизация през Българската фондова борса. Там, освен 55 миноритарни дяла, се предлага да се пусне и НДК.

Синдикатите  настояват от 1 юли обезщетението за безработица да е 60% от заплатата, която е получавал работникът, преди да остане без работа, а също държавата да подкрепи домакинствата с двама безработни, които имат ипотечен кредит за единствено жилище.

Предлага се и работодателите да плащат първите три дни от болничните на работниците си.

Засега е ясно първото решение от тристранката - финансовият министър Симеон Дянков е разпоредил проверка на "Булгаргаз" идната седмица. Докато тя не приключи, няма да се решава дали да поскъпнат цените на природния газ - и ако да, с колко, или да се замразят до края на годината заедно с тези на тока и на водата, както настояват синдикатите.

Министърът на външните работи Николай Младенов заяви, че МВнР продава три дипломатически имота зад граница, от които очаква да получи около 8 млн. лева до края на годината. Сделките са за имоти на вече закрити посолства или на такива, които ще бъдат затворени. Процедурата за продажбата им вече е в ход.

Ще продължи и закриването на посолства в държави, за които се прецени, че няма нужда повече да имаме дипломатическа мисия. Консулства на България в чужбина обаче няма да се затварят.

Външно е съкратило 15% от служителите си, стана ясно от изявлението на Младенов, който не пропусна да спомене и разхищенията, направени от кабинета на тройната коалиция.

Няма да допусна нито една обществена поръчка да бъде необезпечена оттук-нататък, обяви министърът на отбраната Аню Ангелов по БНТ. Военното министерство е сред най-пострадалите от тази практика на тройката, тъй като има наследени такива за близо 700 млн. лева.

Като пример за необезпечени договори Ангелов назова известната поръчка на хеликоптери за 380 млн. евро, което почти изчерпва тазгодишния бюджет на МО.

За три месеца с икономии военното министерство е наваксало дългове за 30 млн. лева, каза той. Съкращенията обаче ще продължат, докато на един командир се падат 10 подчинени, а не шестима, както е сега.

400 обекта на МО са били разпродадени на ниски цени през последните години, като самолетите и яхтите и техниката са продавани на килограм старо желязо, съобщи депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев. По думите му един самолет е продаван за 2000 лева.
Запитан кой министър е продавал най-много, Велчев отговори: „Доста са се състезавали... Трите партии (БСП, ДПС, НДСВ) са си определили по едно министерство, от където да изхранват или издържат партията си. Министерството на отбраната си е на НДСВ. При Свинаров започна подготовката, а я завърши Цонев".

Военна прокуратура трябва да се самосезира по всички сделки с разпродадени военни имоти. Според Велчев земята е продавана на цена от 50 стотинки до 3 лева/кв.м.

Голяма част от разходите са били правени от тройната коалиция на ръба на закона или са  търсени методи за заобикалянето му, за да се харчи до последно, заяви по Нова тв депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев по повод доклада на анкетната парламентарна комисия за делата на правителството на Станишев.

Финансово необезпечените договори - наследство от тройката, са за 2,158 млрд. лева. Според Нунев нарушенията са били уникални. "Затрупани" от необезпечени обществени поръчки са в Министерството на околната среда и водите - за 232 млн. лева, още 323 млн. лева в МРРБ, 421 млн. лева в пътната агенция.

Oще: аню ангелов  ддс  земи  имоти  николай младенов  тристранка 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани