Темида погна и подуправител на БНБ | webcafe.bg
newscafe

Темида погна и подуправител на БНБ

Webcafe.bg
18.06.2014, 12:38 (обновена 18.06.2014, 15:58)
бнб

Цветан Гунев е в отпуска

Подуправителят на БНБ и ръководител на управление „Банков надзор" Цветан Гунев от два дни е обвиняем за престъпление по служба, научи БНР от свои източници. По рано днес, в електронно писмо до БНР служител на банката, представящ се като Киро Колев, съобщи за разследване срещу Гунев, което обаче от БНБ криели.

По-късно от Централната банка потвърдиха информацията. Стана ясно, че във връзка с досъдебно производство срещу Гунев той е излязъл по негово желание в отпуск до приключване на процесуалните действия.

„Управлението „Банков надзор" в БНБ не прилага еднакво законовите изисквания към всички търговски банки в България. Това се извършва под давлението на ръководното тяло на БНБ, и в частност на нейния управител Иван Искров и подуправителят и шеф на управление „Банков надзор" Цветан Гунев", пише в анонимното писмо.

Авторът му твърди, че Гунев и Искров са „особено близки до една печално нашумяла в последните дни банка и са финансово зависими от нея от години".

Без да назовава името на Корпоративна търговска банка, анонимният автор на писмото твърди, че Цветан Гунев от два дни е обвиняем, защото не е предприел надзорни мерки за спиране на източването на банката и нейното оздравяване.

Той бил с отнет достъп до класифицирана информация, което означава, че не може да изпълнява функциите на подуправител на БНБ. Задълженията на ръководителя на управление "Банков надзор" вече се изпълняват от Нели Кордовска, главен директор на това управление.

Ден по-рано от БНБ разпространиха официално писмо, с което обявяват КТБ за стабилна на фона на войната между мажоритарния й собственик Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски.

„Под натиска на управителя Иван Искров е разпоредено на всички фактът, че подуправителят Цветан Гунев е обвиняем, да не се разгласява. Управителят на БНБ Иван Искров не само, че не е изпълнил задълженията си по закон да отстрани обвиненият и с отнет достъп до класифицирана информация Цветан Гунев, но и упражнява влияние върху служителите на БНБ за запазване на това в тайна", пише анонимния служител на БНБ.

Цацаров потвърди за обвиняем от БНБ

Има обвиняем за престъпление по служба в Българска народна банка (БНБ) - потвърждавам това по информацията на БНБ, заяви главният прокурор Сотир Цацаров. "Подуправителят на Българската народна банка (БНБ) и ръководител на управление "Банков надзор" Цветан Гунев е обвиняем за престъпление по служба. Предмет на разследване е неупражняване на функции по банков надзор. Мярката за неотклонение е подписка. Няма да се иска отстраняване от длъжност", обясни Цацаров.

Той посочи, че е извършена проверка по сигнал, за начина за упражняване на действия на банков надзор съобразно Закона за кредитните институции и Закона за БНБ. Самият факт, че предмет на претърсване са били 19 фирми означава, че към настоящия момент предмет на разследване са 19 кредита", обясни главният прокурор.

„На тази база и на базата на сигнала на „Протестна мрежа" е била възложена проверка на Дирекция на Национална служба „Полиция". Тя е завършила с определена справка, на базата на справката е образувано досъдебно производство. В рамките на това досъдебно производството са били извършени претърсвания и изземвания на 19 адреса. Претърсвания и изземванията са били извършвани на адресите по адрес на управление по търговски регистър на съответните търговски субекти. Никой от тези субекти не е банка. Факт е, че те са регистрирани на определени места и ние сме извършвали съответните действия по разследванията", посочи Цацаров.

„Сигналът на „Протестна мрежа" е разделен на три части - едната касае определено лице и определена банка. Акцентира силно на начина, по който определени длъжностни лица в Българска народна банка упражняват своите правомощия по закон", допълни Цацаров.

Oще: банка  банков надзор  бнб  иван искров  ктб  цветан василев  цветан гунев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.