Съдия, оправдала Доган, е предложена за съдебен инспектор | webcafe.bg
newscafe

Козът на властта за съдебен инспектор - съдийка, оправдала Доган

Webcafe.bg
27.12.2013, 17:29 (обновена 27.12.2013, 20:16)
Съд

Снимка: © SXC.hu

Веселина Тенева се харесвала и в ГЕРБ

БСП и ДПС номинираха за главен съдебен инспектор магистрата от Върховния административен съд Веселина Тенева, нашумяла с оправдателната присъда на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган по делото "Цанков камък".

Той беше признат за невинен по обвинението, че е в конфликт на интереси, получавайки хонорар от 1 млн. евро за консултантски услуги по хидроенергия проект.

Кандидатурата на Тенева е внесена от социалистката Мая Манолова и народният представител от ДПС Четин Казак два часа и половина преди крайния срок. До 18.00 часа днес, въпреки официалната им ваканция, депутатите можеха да внасят предложения за наследник на подалата оставка Анна Караиванова.

Мандатът й изтече още през януари тази година. Напускайки поста през октомври, тя предупреди, че забавянето на избора на главен съдебен инспектор може да бъде отразено в предстоящия доклад на Европейската комисия - поредният в хода на мониторинга над правосъдието и вътрешния ред, наложен от ЕК при присъединяването ни към ЕС и, на практика, безсрочен.

Манолова и Казак изтъкват професионалните качества на Тенева, трупани с 20-годишния й стаж в съдебната система, убедени, че тя ще допринесе за развитието на Инспектората към Висшия съдебен съвет. След изтичането на срока нейното име остана единствен кандидат в сайта на Народното събрание.

Съюзът на съдиите в България предупреди, че процедурата по предлагане на кандидатите, проведена между празниците, навява съмнение за задкусилие и прикритост. Общо седем неправителствени организации поискаха преразглеждане на сроковете и правилата, както и Реформаторският блок.

По информация на Mediapool Тенева има подкрепата на ГЕРБ за поста. За да бъде избрана за главен съдебен инспектор, тя трябва да бъде одобрена от две трети от депутатите, тоест - да получи минимум 161 гласа.

Странни имотни сделки около кандидатката

Тенева, понастоящем съдия във Върховния административен съд (ВАС), е била част от семейни сделки за покупко-дарения на едни и същи имоти, придобити с неясни средства, между нея и съпруга й Георги Георгиев и възрастната й майка. Това пише сайтът Биволъ, публикувайки справки от Агенцията по вписванията, сочещи странните прехвърляния на апартаменти и терени.

Между 2004 и 2008 г. Веселина Тенева е получила от тогава над 80-годишната си майка Марийка Тенева като дарения два апартамента в София, апартамент в Бургас и терен във вилна зона Росенец за около 130 хил. лева. Любопитното е, че преди това тези имоти са били на Тенева и съпруга й и са били купени от майката с неясно какви средства.

От Агенцията по вписванията става ясно, че през януари 2004 г. Марийка Тенева купува от Веселина Тенева и Георги Георгиев апартамент в София с площ 75 кв.м. за над 48 хил. лв., за да го дари няма и месец по-късно на Веселина Тенева.

Схемата се повтаря на следващата година, когато през юли трите страни сключват същата сделка за друг апартамент в столицата с площ 81 кв. м за над 43.5 хиляди лева.

Произходът на този имот е право на строеж, което Веселина и Георги са закупили от "Балканстрой" през 2003 г., като в Агенцията по вписвания не е отбелязана сумата на придобиване. Марийка Тенева го купува за солидната сума и два месеца по-късно го дарява отново на дъщеря си и зет си.

Третото покупко-дарение е за урегулиран терен от 1300 кв. м във вилна зона Росенец отчужден от държавата и община Бургас през 2006 г. за 35 768 лв. Собственици са Марийка Тенева и двете й дъщери - Веселина и Фани Тенева - Найденова, която също е съдия във ВАС.

В декларацията си за 2007 г. съдия Тенева е декларирала придобиването на 1/3 от този терен за 12 000 лв. Сестра й Фани Тенева е декларирала безвъзмездно придобиване на 1/3 от имота. Остават 23 768 лв., вероятно са платени от Марийка Тенева, пише изданието.

През август 2007 г. съсобствениците се договарят за доброволна делба в полза на майката, която отново месец по-късно дарява целия терен на дъщеря си Веселина.

Четвъртата сделка е отново през септември 20007 г,. когато вече 85-годишната Марийка Тенева купува от фирма "Домино" ЕООД апартамент от 85 кв. м в центъра на Бургас на невероятната за времето си цена от 17 000 лв. Година по-късно негов собственик чрез дарение отново е дъщерята Веселина Тенева.

Тази схема обаче е работела в полза не само за едната дъщеря. Първата такава сделка е през 2001 г., когато Марейка Теневе купува от двете си внучки и дъщери на Фани Тенева-Найденова, родени през 1984 и 1986 г., апартамент от 87.22 кв.м с гараж в Бургас за 53 435 лв.

Година по-късно бабата дарява апартамента на по-възрастната внучка. А през 2005 г. тя пък го отстъпва на майка си Фани Тенева - Найденова. Месец по-късно Фани Тенева тегли кредит 60 000 лв. от Райфайзенбанк и ипотекира същия този апартамент.

В крайна сметка съдията от ВАС Веселина Тенева се явява собственик на дарени два апартамента в София, апартамент в Бургас и терен на морето, а за 7 години родената през 1922 г. Марийка Тенева е похарчила за имотите на двете си дъщери децата си над 186 хил. лв. чийто произход остава мистериозен, тъй като възрастната жена не е продавала други имоти, с които да финансира покупките от децата си, заключава Биволь.

Oще: анна караиванова  бсп  всс  дпс  съдебен инспектор 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.12.2012, 10:15

1 Radenko Kostadinov | 28.12.201313:19

А после - бабите ни живеели в мизерия... да бе да! Шокиран
Странна комбинация от оправдателни присъди, после от нищото се появяват едни апартаментчета, терени.... въобще, в България някога, за нещо, разследва ли се?! Още повече говорим за хора от съдебната система, които в нормалните държави се следят под лупа, да му се...!
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани