ДНСК обясни потопа във Варна | webcafe.bg
newscafe

ДНСК обясни потопа във Варна

Webcafe.bg
14.07.2014, 15:10 (обновена 14.07.2014, 18:11)

1 от 4 снимки Назад Напред

Варна2

Снимка: © Facebook: Народна гражданска защита

Разчистването на кв. "Аспарухово" продължава

Масовото незаконно строителство, боклукът и неподдържаната инфраструктура - това са причините за потопа, залял варненския квартал „Аспарухово" на 19 юни, според проверката на ДНСК, а незаконната сеч не се споменава като фактор. Бедствието отне 13 човешки живота в квартала.

Голямото необичайно количество дъжд е допринесло за случилото се, но основната причина за човешките жертви и материалните щети е друга, коментира ръководитетелят на ДНСК арх. Николай Христов.

Строителният контрол установява, че всички къщи в дерето на квартала са незаконни и не е трябвало да са там. По действащия регулационен план от 1978 г. цялата зона, застроена сега с къщи, е предвидена за озеленяване, като там да се разлее водата в случай на наводнение.

Другата основна причина за трагедията е голямото количество строителни и битови отпадъци от двете страни на дерето. Силният порой ги е повлякъл и те са образували тапа, която в един момент е избила и е помела къщите.

Местните жители твърдят обаче, че имат документи, за да докажат, че постройките им са законни, за да ги предпазят от събаряне.

Проблемът с отстраняването на къщите е колкото законен, толкова и морален, отбеляза Христов, защото хората нямат да има къде да остават през зимата и могат да осъдят държавата в Страсбург, че ги е лишила от дома без да им предостави друг.

„Общината и държавната администрация е трябвало да вземат тежкото решение дали да ги остави да умрат следващата зима от студ или от евентуалното наводнение след 10 години. В момента в нито една община няма политика за изграждане на фондови жилища. Това са жилища, които са осигурени за хора без възможности, които да имат подслон при минимален наем", коментира Христов.

Бедственото положение във варненския район "Аспарухово". Бедственото положение беше обявено на 19 юни заради жертвите, бедстващото население, нарушеното електроснабдяване, прекъснатите комуникации, материалните щети.

Oще: аспарухово  варна  наводнение  потоп 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани