През 2030 г. мюсюлманите ще бъдат 26.4% от световното население, което се очаква тогава да достигне 8.3 млрд. души | webcafe.bg
newscafe

До 2030 г. мюсюлманите в света нарастват с 35%

Webcafe.bg
27.01.2011, 10:07 (обновена 27.01.2011, 13:05)
Бурка

Снимка: © Getty Images

През следващите 20 години мюсюлманското население по света ще расте с по-бавни темпове - 1.5% годишно, отколкото в периода 1990-2010 г., когато прирастът е 2.2 на сто на година

Мюсюлманското население на Земята се очаква да се нарасне с близо 35% в следващите 20 години - от 1.6 милиарда през 2010 г. до 2.2 милиарда през 2030 г. Данните са от изследване на авторитетната неправителствена организация Pew forum, част от проекта Pew-Templeton Global Religious Futures. Целта му е да анализира и изследва промените в групите, изповядващи различни вероизповедания, и отражението им върху света.

Проектът е финансиран от The Pew Charitable Trusts и John Templeton Foundation. Изследването е публикувано на уебсайта на организацията.

През следващите 20 години мюсюлманското население на Земята ще се увеличи два пъти по-бързо, отколкото немюсюлманското население, когато се очаква мюсюлманите да бъдат повече от една четвърт от световното население. Използвайки данни за раждаемостта, смъртността и миграцията, изследователите от Pew Forum предвиждат 1.5% годишен ръст на мюсюлманското население в света през следващите две десетилетия, и само 0.7% увеличение на година за немюсюлманите.

Ако този тренд се запази, през 2030 г. мюсюлманите ще бъдат 26.4% от световното население, което се очаква до тогава да достигне 8.3 млрд. души, което е съществено увеличение спрямо дела им от 23.4%от населението на земята през 2010, когато е било 6.9 милиарда.

Въпреки че мюсюлманското население се увеличава с по-бързи темпове от не-мюсюлманите, ръстът на нарастване в следващите 2 десетилетия ще е с по-бавни темпове отколкото в предходните 20 години. От 1990 до 2010 мюсюлманското население се е увеличавало годишно с 2.2%, докато очакваният ръст от 2010 до 2030 г. е за 1.5 на година.

В края на 2009 г.  Pew Forum пак изненада

Pew Forum публикува редовно такива проучвания. Това отпреди година изненада мнозина, тъй като се оказа, че в Германия, например, живеят повече мюсюлмани, отколкото в Ливан, в Китай - повече, отколкото в Сирия, а в Русия - повече, отколкото в Йордания и Либия взети заедно. В Етиопия живеят почти толкова мюсюлмани, колкото в Афганистан.

"Тези данни унищожават цялата представа, че мюсюлманите са араби и арабите са мюсюлмани", коментира в края на 2009 г. Аманей Джамал, гост професор по политология в университета Принстън. Ислямът е втората религия по брой последователи в света след християнството, което изповядват от 2.1 до 2.2 милиарда души.

Докладът предлагаше разбивка на разделението на мюсюлманите на сунити и шиити, но тъй като в много държави не се води точна статистика, броят на шиитите не е особено прецизен. Те представляват между 10 и 13% от всички мюсюлмани. Около 80 на сто от всички шиити по света живеят в четири държави - Иран, Пакистан, Индия и Ирак. 
      
Проучването доказва, че макар "сърцето" на исляма да бие в Близкия Изток, най-много мюсюлмани живеят в останалата част на Азия - над 60 процента от всички последователи на исляма по света. Около 20 на сто живеят в Близкия Изток и Северна Африка, 15 процента в Африка южно от Сахара, 2,4 процента в Европа и 0,3 процента в Северна и Южна Америка. Въпреки че в Северна Африка и Близкия Изток живеят по-малко мюсюлмани, отколкото в останалата част на Азия, в тези райони има най-много държави с преобладаващо мюсюлманско население. 
      
Тези тенденции са уточнени, за разлика от данните за мюсюлманите, които живеят като малцинства в различни държави - по данни отпреди година. Около три четвърти от тях са концентрирани в пет държави - Индия (161 милиона), Етиопия (28 милиона), Китай (22 милиона), Русия (16 милиона) и Танзания (13 милиона). В няколко от тези страни - от Индия до Нигерия и от Китай до Франция, религиозното, класовото и политическото разделение поражда напрежение и кръвопролития между съперничещите групи. 
      
Индия е третата държава в света по брой на мюсюлманите, но те представляват едва 13 процента от цялото й население. 
      
Две трети от всички мюсюлмани по света живеят в 10 държави. Шест от тях се намират в Азия (Индонезия, Пакистан, Индия, Бангладеш, Иран и Турция), три в Северна Африка (Египет, Алжир и Мароко) и една на юг от Сахара (Нигерия).

Индонезия, в която се изповядва сравнително толерантна форма на исляма, приютява най-много мюсюлмани в света - 203 милиона души или 13 процента от всички последователи на пророка Мохамед.

В Европа живеят около 38 милиона мюсюлмани, или около 5 процента от всички по света. Германия подслонява над 4 милиона мохамедани - почти толкова, колкото е общият им брой в Северна и Южна Америка. Във Франция, в която се чувства значително междурелигиозно напрежение заради големия приток на нелегални имигранти, общият брой на мюсюлманите е по-малък, но те съставляват по-голям процент от цялото й население. 
     
От близо 4,6 милиона мюсюлмани в двата американски континента повече от половината живеят в Съединените щати. Те съставляват 0,8 процента от тяхното население. Около 700 000 души в Канада, или 2 процента от населението изповядват исляма.

Предстои проучване и за християните по света.

       

Oще: 2030  pew forum  земята  мюсюлмани  население  прираст 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани