"Световни" кардинали избират следващия папа | webcafe.bg
newscafe

"Световни" кардинали избират следващия папа

Webcafe.bg
24.11.2012, 12:12 (обновена 24.11.2012, 12:16)
бенедикт xvi

Папа Бенедикт XVI внимателно подбира хората, които ще изберат наследника му

Шестима нови кардинали станаха част от групата високопоставени духовници, които ще изберат следващия папа. АП съобщава, че новите попълнения в доминираната от европейци Кардиналска колегия идват от всички части на света.

Официално папа Бенедикт XVI ще ги ръкоположи на церемония в събота. На нея червени шапки и златни пръстени ще получат прелати от Колумбия, Индия, Ливан, Нигерия, Филипините и САЩ.

Папата обясни, че така завършва процес, започнал с ръкополагането на 22 кардинали през февруари тази година. Повече от тях бяха европейски архиепископи и ватикански бюрократи.

Шестимата нови кардинали „показват, че църквата е на всички народи и говори всички езици. Тя не е църквата на континента, а е универсална", заяви светият отец.

Въпреки това, европейското влияние в Кардиналската колегия остава силно: от 120-те кардинала на под 80-годишна възраст (т.е. с право на глас при избора на папа - бел.ред.), 62-ма са от Стария континент. Критиците посочват, че колегията вече не е представителна, тъй като има ръст на броя на вярващите в Азия и Африка, а католическата църква в Европа е в криза.

Понастоящем, Латинска Америка, където са около половината католици в света, има едва малко повече от четвърт от местата в Кардиналската колегия. Северна Америка е с 14, Азия и Африка са с по 11, а Океания има един глас.

Сред шестимата новоизбрани е американският архиепископ Джеймс Харви, перфект на папската резиденция. 63-годишният духовник беше пряк началник на бившия иконом на Бенедикт XVI, който в момента излежава присъда за кражба на поверителни документи.

Ватиканът преди време отрече информацията, че Харви ще напусне заради скандала. Въпреки това, беше оповестено, че след ръкополагането си като кардинал, американецът ще стане архиепископ на една от четирите ватикански базилики в Рим. Подобни комбинации от повишение и отстраняване не са рядкост по върховете на католическата църква.

Освен него, новите кардинали са архиепископ Джон Олорунфеми (от Абуджа, Нигерия), архиепископ Рубен Саласар Гомез (от Богота, Колумбия), архиепископ Луис Антонио Тагле (от Минила, Филипините), Бехара Боутрос Рай (антиохийски патриарх на ливанските маронити) и архиепископ Баселиос Клеемис Тотункал (Индия). Всички са на под 80-годишна възраст.

Кардиналите са най-близките съветници на папата, но оснавното им задължение е изборът на нов църковен водач. 67 от настоящите кардинали са избрали Бенедикт XVI, което означава, че вероятно наследникът му ще има подобни на неговите възгледи.

Oще: бенедикт xvi  ватикана  кардинали 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.