Пропуск в кадровата справка, за който България плаща | webcafe.bg
newscafe

Пропуск в кадрова справка, за който България плаща

Webcafe.bg
24.12.2011, 10:29 (обновена 24.12.2011, 10:51)
страсбург, съд, права на човека

Имаме си заместник-министър на правосъдието, заради който България е осъдена от съда за защита на човешките права в Страсбург

Новият зам.-министър на правосъдието Деница Петкова е причина държавата да плаща след осъдително решение срещу България, постановено от Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Преди дни тя беше назначена от премиера Бойко Борисов за заместник на новия правосъден министър Диана Ковачева. Досега Петкова беше съдийка в Бургаския окръжен съд.

През 2003 г. обаче тя е била съдия-докладчик по дело за клевета срещу бургаския журналист Катя Касабова (репортер в регионалния в. "Компас"), съобщи Mediapool по информация на адвокат Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация". В разплитането на историята участва и Божидар Божков (по това време кореспондент на в. "Сега"), който също е даден на съд от четирима инспектори от образователното министерство заради тяхно разследване.

Те публикуват разкрития как се заобикалят изпитите за прием в елитните училища в града, като 74 напълно здрави деца се пишат за болни от експертна комисия, за да бъдат включени в специалните приемни квоти.

Заради това много други деца, положили изпитите, не са успели да учат там, където са искали. След намесата на журналистите комисиите за приема на болни ученици в гимназиите са подменени, но това не се оказва достатъчно доказателство за съда.

Разследването води до множество награди, включително "Паница" и награда на от фондация "Свободна и демократична България". През 2003 г. обаче съдия Деница Петкова произнася решение, с което Катя Касабова е осъдена да плати на четиримата експерти съответно 7500 лева, а Божков - 6300 лева.

Двамата завеждат дело срещу България за нарушено право на изразяване и го печелят през пролетта на тази година. Съдът в Страсбург присъжда държавата да плати 11 800 лева на Касабова и 25 000 лева на Божков. Досега това остават и единствените случаи, по който България е осъждана за нарушаване на това основно човешко право, гарантирано от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи.

Мотивите в решението на съдия Петкова срещу Катя Касабова са странни и са коментирани специално в решението на Европейския съд. В мотивите си съдия Петкова признава, че с репортажите си подсъдимата журналистка е действала в защита на обществения интерес, но посочва, че тези нейни подбуди не елиминират наказателната й отговорност.

"Това беше едно уникално решение. От една страна съдът признава, че журналистът действа в защита на обществения интерес и го осъжда за клевета", коментира Кашъмов. 

Тази част от биография на Деница Петкова обаче бе пропусната в справката, разпространена от кабинета по повод назначението й за зам.-министър. Министерският съвет съобщи, че тя има магистратура по право от Бургаския свободен университет и 16 години юридически стаж. Била е съдия в районните съдилища в Карлово и Поморие и в Окръжния съд в Бургас. През 2009 г. Висшият съдебен съвет й присъжда ранг на върховен съдия.

Oще: бургас  гимназии  деница петкова  деца  държава  журналисти  правосъдие  прием  разследване  страсбург  съд  съдия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

4 Чинчифон | 24.12.201117:02

Но ако на Бойко Борисов му се отнеме възможността да употребява платените държавни постове за свой протежета,то тогава ще се появи опасността да се разпадне неговата партия.Кой тогава ще бута българският народ към кризата на европейското развитие? Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

3 Rodrigo Diaz de Vivar | 24.12.201115:09

Платен кръжок се казва.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 12:45

2 stg | 24.12.201114:41

не знам за вас но за мен магистър по право от Бургаския свободен звучи като завършил ПУЦ
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

1 Rodrigo Diaz de Vivar | 24.12.201112:21

Явно нашите управници са чели "Принципът на Питър":

“За всяка работа, на света съществува човек, който не може да я върши. При достатъчен брой итерации по Питър, в края на краищата, точно този човек достига и остава на тази длъжност.”

проф. д-р Лоурънс Питър, книгата е "Принципът на Питър"
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани