Управляващите готови да наложат данък пустеещи земи | webcafe.bg
newscafe

Най-дълго предлаганият данък на път да стане факт

Webcafe.bg
01.04.2014, 14:26 (обновена 01.04.2014, 15:35)
Димитър Греков

Земеделският министър Димитър Греков не спира да рекламира данъка за пустеещите земи

До края на май управляващите ще са готови със законопроекта за най-дълго предлагания данък у нас - върху пустеещите земи.

С този налог ще се ликвидират т.нар. "бели петна", които са близо 1.060 млн. декара и ще се установи най-сетне собствеността върху тези земи, обясни министърът на земеделието и храните Димитър Греков.

Сега тези земи се стопанисват от общините или се раздават от Държавния поземлен фонд на производители.

"Голяма част от тези земи нямат реални собственици, т.е. имат, но те са толкова много, че не може да се получи споразумение, така че да бъдат ползвани. Така че не е толкова опасен данъкът", обясни Греков.

Въпреки шумното говорене за данъка, министърът не се ангажира до момента какъв ще е размерът му и кой ще го събира - държавата или общините.

Не е тайна, че идеята за данък пустеещи земи се появи още в края на миналия век, веднага след връщането на земята в реални граници.

Повторното й подновяване беше посрещнато с одобрение от големите земеделски асоциации. Така, според тях, собствениците на малка земеделска земя ще бъдат стимулирани, в случаите, когато не я обработват, да я отдават под наем на кооперациите или на по-големите местни фирми.

Експертите, които ще пишат правилата, имат за задача да определят размера на данъка. Освен това трябва да се дефинира и разликата между пустеещи и непотърсени от наследниците земи, както и бъдещето на забравените парцели.

По времето на ГЕРБ управляващите бяха предложили законова поправка, която облагодетелстваше едрите арендатори. Тя задължаваше хората да предлагат първо нивите си на арендатора, сключил с тях договор за не по малко от 4 години, но беше оттеглена след обвинения в лобизъм.

Налагането на данък може да ускори процеса по доста по-културен начин. Известно е, че недостатъчната комасация в България е пречка за развитието на земеделието.

Учен от БАН: Няма такъв данък в ЕС

Ако има нещо, което министерството трябва да направи, това е кадастър на земеделските земи, а не въвеждане на данък върху пустеещите земи, заяви по БНР доц. Огнян Боюклиев от Икономически институт на БАН.

"У нас се появиха т. нар. феодали, които, на практика, монополизираха арендуването на земеделска земя. С подобни идеи за такива данъци, между впрочем няма такава практика в Европа, проверил съм едно по едно законодателствата на 27 европейски държави, целта им е да се притиснат собствениците, а това са 3 милиона души, които да си продават земята, докато още цената е ниска, и е далече от европейските нива. Това е цялата работа", заяви доц. Буюклиев.

Според него, не е състоятелен доводът, че такъв данък ще помогне за комасацията на земите, защото комасация реално има.

Председателят на Асоциацията на българските села Борислав Борисов коментира, че данък върху пустеещите земи ще има положителен ефект върху икономиката на България, защото у нас има около 4 млн. дка. необработваема земя.

Oще: данък  димитър греков  земеделие  земя  министерство  ниви  пустеещи земи 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани