Евродепутатът Филиз Хюсменова обвини кабинета на Борисов в осакатяване на СЕМ пред Европарламента | webcafe.bg
newscafe

Заради СЕМ ДПС обвини кабинета в Страсбург

Webcafe.bg
18.05.2010, 13:03 (обновена 18.05.2010, 13:52)
Филиз Хюсменова

Снимка: © БГНЕС

Филиз Хюсменова в българския парламент преди няколко години

Евродепутатът от ДПС Филиз Хюсменова обвини пред Европарламента правителството на Бойко Борисов в нарушение на демократичните принципи и европейските директиви, свързани с независимостта на регулаторните и контролни органи.

При откриването на сесията на Европарламента в Страсбург Хюсменова подчерта, че СЕМ и други контролни органи, призвани да следят за гражданските права, се осакатяват.

С аргумента за икономии правителството намали до 5 човека числеността на Съвета за елекронни медии (СЕМ) и на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). От СЕМ отпаднаха Мая Вапцарова, която беше там от квотата на ДПС, а предстои да бъдат извадени членовете с по два последователни мандата - Маргарита Пешева, Мария Стефанова, Милен Вълков и Бойко Кулински, последните двама от квотата на парламента.  

По думите на Хюсменова в България се променят утвърдени завоевания на демократичната ни система като мандат над пет години, възможност за преизбиране, ротационен механизъм за смяна на състава - все мерки, които гарантират независимостта.

Промяната се прави без анализ, без перспектива, с отдалечаване от добрия европейски опит. Намаляването на разходи е единствен аргумент за осакатяването на органите, които се борят срещу дискриминацията, които регулират медиите, защитават конкуренцията, казва още тя.

Според Хюсменова дори се очертава тенденция такъв тип действия да се насочват и към финансови и одитни институции, което буди основателна тревога.

От своя страна евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев е заявил, че за първи път от началото на прехода в България има правителство, което проявява истинска воля за борба с корупцията.

Сегашното правителство се бори с всички законови средства срещу нерегламентираното обвързване на политика и икономика, е заявил Ковачев.

По думите му отговорът на въпроса защо България е все още най-бедната страна в ЕС трябва да се търси още в користните намерения на комунистическата номенклатура от края на 80-те години на миналия век.

Ковачев е подчертал и че през 20-годишния преход комунистическата партия, използвайки репресивния апарат на ДС и пипалата си в държавната икономика отпреди 1989-а, е превърнала политическата си власт и в икономическа, и я е предала в ръцете на своите синове и внуци, като същевременно е запазила агентите си в ключови министерства, банки и промишленост в България.

Oще: евродепутати  европарламент  сем  скандал  страсбург  филиз хюсменова 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.