След обстоен преглед на всяка мисия, основаващ се на икономическата изгодност от поддържането, се предлага закриването на посолствата в Судан, Ангола, Зимбабве, Камбоджа, Тайланд, Мексико и Тунис | webcafe.bg
newscafe

Външно закрива 7 посолства, главно в Африка

Webcafe.bg
11.11.2010, 13:16 (обновена 11.11.2010, 13:25)
николай младенов

Министърът на външните работи Николай Младенов обяви закриването на 7 посолства, главно в Африка

Седем посолства ще бъдат закрити, обяви днес на брифинг министърът на външните работи Николай Младенов.

След обстоен преглед на всяка мисия, основаващ се на икономическата изгодност от поддържането, се предлага закриването на посолствата в Судан, Ангола, Зимбабве, Камбоджа, Тайланд, Мексико и Тунис. Това ще съдържа предложението, което министърът ще внесе за одобрение в Министерския съвет.

Закриването ще стане поетапно, като предстои акредитиране на български дипломати в съседни държави, които да обслужват интересите на страната ни в тези държави. Предстои и уреждането на въпроса с администрирането на имуществото на закриващите се мисии, контакти с други държави, предимно от ЕС, които евентуално да поемат консулското обслужване в седемте страни, както и разглеждане на икономическата изгода от установяване на почетни консули на България в тях.

По думите на Николай Младенов закриването на мисиите не е "оценка за двустранните отношения между България и тези страни", а е подчинено на нуждата за оптимизация на системата, начертана в Прегледа за дипломатическата служба.

От задграничните представителства, които предстои да се закрият, в България ще бъдат върнати около 15 служители.

Отделно министерството ще закрие 101 задгранични щата. Една част от тях (55) ще бъдат предсрочно прекратени, а на 46 служители мандатът изтича и няма да бъде подновен, заяви министърът. От тях 21 са дипломати, а останалите са технически персонал.

Oще: дипломати  закриване  мвнр  мисии  николай младенов  посолства 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани