Реформаторите обявиха спасителна програма | webcafe.bg
newscafe

Реформаторите обявиха спасителна програма

Webcafe.bg
03.10.2013, 14:42 (обновена 03.10.2013, 17:53)
Реформаторски блок

Реформаторският блок изработи програмата си в продължение на един месец

Реформаторският блок предложи антикризисен пакет с 10 основни направления, включително за изхвърляне на мафията от държавата, защита на потребителите и европейски доходи.

В това число влизат нов Закон за обществените поръчки, реформа в държавните регулаторни органи, нов Кодекс на труда, намаляване на административната тежест за бизнеса, защита на получателите на кредити от „произвола на банките" и др.

Седемте партии в съюза и неговият Гражданския съвет са записали като първа точка в програмата си „спиране на източването на публичните пари от олигарсите".

Това ще стане, като се гарантира участието на малки и средни фирми в обществените поръчки, монополите се ограничат, а съставът на регулаторните органи се избира от Народното събрание с предварителни изслушвания. Освен това, Комисията за защита на конкуренцията трябва да започне да прави регулярни проверки за господстващо положение.

Блокът настоява за повече прозрачност и предвидимост в икономиката, което да върне доверието на инвеститорите. И, разбира се - осигуряване на енергийна независимост, което включва и предоговаряне на дългосрочните договори за доставка на нефт и газ, както и на тези с ЕРП-тата.

Друго тяхно предложение е за създаване на т.нар. енергийна борса, така че бизнесът и домакинствата да имат свободен избор на доставчик на енергия.

Реформаторите се обявяват и завършване на пенсионната реформа, като се спре с обезценяването на парите, които бъдещите пенсионери ще получават, и се въведат допълнителни стълбове на пенсионното осигуряване.

В програмата им е записано и въвеждане на необлагаем минимум - чрез възстановяване на удържания данък и данъчни отстъпки, но само за хората с годишен облагаем доход под прага на минималната работна заплата.

"Това са спешни мерки, които трябваше да бъдат предприети още вчера. Днес ние от Реформаторския блок казваме на българското общество, че сме единствената алтернатива на безхаберието и безочието на сегашните управляващи", заяви финансистът Любомир Христов от Гражданския съвет на Реформаторския блок, който беше кандидат за вицепрезидент на Меглена Кунева.

"Имаме малък проблем - отечеството е в опасност, защото пред очите ни се разкапва държавността. А когато няма държавност, животът и имотът на хората са застрашени", заяви Христов. Той предупреди, че вървим към нова "Виденова зима".

Ниска събираемост

Министерството на финансите обяви преди ден данните за изпълнение на бюджета към 31 август. От данните личи, че събраните данъчни приходи за първите осем месеца на годината са почти на нивото от миналата (с 43 млн. лв. повече), при положение че за цялата година трябва да се съберат с 800 млн. лева над постъпленията от 2012 г.

В края на юни положението е било по-добро, защото събраните налози са били с 220 млн. лева повече спрямо първото полугодие на 2012 г.

Общите постъпления в бюджета, които включват и неданъчните приходи и помощите, са с 1.2 млрд. лева повече в сравнение с 2012 г. - при заложен ръст от около 2.8 млрд. лева за цялата година.

"Причините за по-ниската събираемост през август са ударното възстановяване на ДДС, цикличността в събирането на корпоративния данък и направените плащания по ревизионни актове, отменени от съда", коментира финансовото министерство. По негови данни обаче през август тази година на фирмите е върнат данъчен кредит за 504 млн. лв., което е с 47 млн. лева по-малко от миналата година.

Тази година бюджетът вече претърпя една актуализация и премиерът Пламен Орешарски беше категоричен, че няма да има втора до края на годината.

Oще: енергетика  икономическа криза  мафия  реформатори  реформаторски блок  реформи 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.06.2012, 00:23

2 чарли | 10.10.201323:42

Винаги се застава с лицето,а не с корема Прокопи!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2012, 16:27

1 Прокопи | 03.10.201316:28

Егати физиономиите от снимката.... Симпатяги Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани