Мафията ни пере пари през туризъм и хазарт | webcafe.bg
newscafe

Мафията ни пере пари през туризъм и хазарт

Webcafe.bg
06.08.2013, 10:09 (обновена 06.08.2013, 15:14)
долари, пари

Според юнския доклад на Държавния департамент мафията ни пере пари през туризъм и хазарт, включително онлайн залагания

Развиващият се финансов сектор в България, големият дял на сивата икономика, преобладаването на кешовите транзакции и липсата на ефективни правоприлагащи органи правят България уязвима относно прането на пари. Това се посочва в юнския доклад на Бюрото за борба с наркотиците към Държавния департамент на САЩ.

Прането на пари се извършва главно от местни и чуждестранни криминални банди, занимаващи се с трафик на хора и наркотици, контрабанда, данъчни измами, измами с кредитни карти и все повече с измами в интернет.

България е голям транзитен пункт за трафик на наркотици и хора към Западна Европа, се посочва в доклада.

Контрабандата продължава да генерира мръсни капитали в рамките на българската финансова система, особено чрез търговията с контрабандни цигари, алкохол и гориво. Контрабандата с цигари е особено проблематична, а корупцията на държавно ниво остава сериозен проблем, отбелязват авторите на доклада.

Българските престъпници често създават малки фирми, за да крият изпраните пари, като те все по-често се регистрират на офшорни територии. Но заради неблагоприятните последици от икономическата криза печалбите на тези фирми намаляват, което затруднява прането на пари на тези територии.

През 2012 г. казината, нощните клубове, автокъщите и в по-малка степен търговците на едро са били най-честият бизнес, свързван с пране на пари в България. Туризмът и хазартът, включително онлайн залаганията, също се смятат за значителни сектори за пране на пари от организирани престъпни групи, се посочва в доклада.

В него се отбелязва, че безмитните зони се използват за избягване на плащането на мита, особено при търговията с горива и цигари.

На практика няма област, в която мафията да не е разпростряла пипалата си, за да изпере придобитите от наркотици, проституция, контрабанда, оръжие, данъчни измами и източване на банкови сметки.

Според щатския доклад България продължава да бъде основна транзитна зона за трафика на наркотици и хора към Западна Европа, а контрабандата на цигари, алкохол и горива генерира сериозен обем мръсни капитали.

Докладът на ДАНС посочи ВЕИ като параван за пране на пари

В началото на юли бе оповестен доклад на Държавната агенция "Национална сигурност" в отчет на финансовото разузнаване за 2012 г., според който компаниите в сектора на възобновяемите енергийни източници са параван за пране на пари.

Според ДАНС при изграждането на фотоволтаични паркове се отпускат заемни средства от офшорни компании, което затруднява установяването на източника на финансиране. 

Анализът на ДАНС показва още, че за разлика от предходните години България по-рядко се използва като транзитна за мръсните пари. Причината е спадът на чуждестранните инвестиции. Затова престъпните групи се насочили към легализиране на пари от кражба на ДДС чрез използване на офшорки.

Oще: държавен департамент  контрабанда  мафия  наркотици  проституция  трафик  туризъм  хазарт 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

2 паяка | 06.08.201315:18

"Мафията НИ пере пари...", аааа, не - не ме/ни обременявайте със собственост върху мафия. Аз мафия нямам.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

1 AlahAkbar | 06.08.201314:18

A топлата вода кога ще я откривате? Бесен Бесен Бесен
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани