46% от анкетираните в изследване на "Алфа рисърч" смятат, че акциите на МВР имат реален ефект, други 45% - че са по-скоро пропагандни и няма реална промяна в престъпността | webcafe.bg
newscafe

Събитие №1 за българите: ДДС-ото, не арестите на МВР

Webcafe.bg
08.06.2010, 14:09 (обновена 08.06.2010, 15:12)
Тримата мускетари

Снимка: © Антон Станков

Здравият разум започва да се възвръща в българите, които пак си харесват твърдата ръка на Цветанов, но очакват ред в икономиката и действията на правителството

Здравият разум на българина се възвръща и за първи път непроменатата ставка по ДДС е събитие №1 за хората - преди арестите на МВР.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов е държавникът, увеличил най-стремително своя рейтинг за последните 12 месеца - с 12%, и той вече е 48.2%, показва социологическо проучване на "Алфа рисърч" за месец май, представено днес.

То е направено сред 1020 души между 28 май и 3 юни.

Само че българите са разделени в оценката си за меверейските акции, на които той се крепи: 46% от анкетираните обаче смятат, че акциите на МВР имат реален ефект, но други 45%  са на мнение, че акциите на МВР са по-скоро пропагандни и няма радикална промяна в престъпността.

"Алфа рисърч" отчита спад с 10 до 11% за рейтингите на премиера Бойко Борисов и президента Георги Първанов - тенденция, уловена и от предишни изследвания на МБМД и НЦИОМ.

От 44% през февруари доверието в Първанов е спаднало до 34% през май. При Бойко Борисов има спад с 11 пункта - от 51% рейтингът му пада на 40, показва изследването. Но доверието към него превишава недоверието, което е 25 на сто.

Бойко Борисов обаче остава партийният лидер с най-високо обществено одобрение. Социолозите забелязват силна ерозия на доверието към лидера на БСП Сергей Станишев, който е и единственият с по-ниско доверие, отколкото самата му партия - 10% срещу около 12 на сто подкрепа за БСП.

При десните лидери Иван Костов и Мартин Димитров има лека позитивна тенденция

Оценката за кабинета - малко над среден

Социолозите регистрират намаление от 9% и за управляващата партия ГЕРБ, която ще получи с толкова по-малко гласове при евентуален парламентарен вот. Електоралната подкрепа на ГЕРБ спада от 39% на 30 на сто, което хората обясняват основно с усещането за хаос и несъгласуваност в действията на правителството. Оценката за дейността на кабинета е среден 3.34 по шестобалната система, обявиха още от "Алфа рисърч". След първите 100 дни е била 4.13.

Най-ниски, както и в предишните изследвания, са рейтингите на министрите, натоварени с най-проблемните и болезнени реформи - на здравеопазването Анна-Мария Борисова, на социалния - Тотю Младенов, и на финансите - Симеон Дянков.

Според изследването на "Алфа рисърч" Синята коалиция е единствената политическа сила, която запазва влиянието сред избирателите си и дори печели симпатиите на част от оттеглилите се от ГЕРБ избиратели, представители на бизнеса в големите градове. 4.3% от анкетираните казват, че биха гласували за десните на парламентарни избори.

ДПС си има своя твърд електорат от 5.1%.

Събитие №1 за хората: запазената ставка на ДДС

Изследването на "Алфа рисърч" показва, че полицейските операции вече са престанали да бъдат крепител на рейтинг, а има тотална икономизация на обществените нагласи. Дори събитие номер едно като позитивни нагласи е фактът, че не беше повишен ДДС - каквито намерения бяха обявени от страна на управляващите, на второ място са намеренията за съкращаване на администрацията и едва на трето, макар пак с голям процент, са акциите-арести на вътрешното министерство.

Социолизите обясняват "икономизацията" на обществените нагласи с безусловния фактор - кризата, и силно свитото в България потребление, което е една от последиците й.

Въпреки че акциите на МВР имат 68% одобрение, те са надминати от двете събития с чисто икономически характер - 77% от хората одобряват това, че ДДС не беше увеличен, а 73% -намерението за съкращаване на разходите на държавната администрация. Това са събитията, които предизвикват позитивни обществени реакции.

При трудната икономическа ситуация в страната акциите на МВР в този им вид са достигнали тавана в генерирането на подкрепа за управляващите, а фокусът на внимание започва да се насочва към това какво се прави за промяна на наследените порочни механизми на управление, обясни Димитрова.

 Хората не харесват обаче отмяната на забраната за тютюнопушенето.

Oще: акции  алфа рисърч  бойко борисов  георги първанов  герб  мвр  сдс  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани