Помощник-държавният секретар на САЩ: Майната му на ЕС! | webcafe.bg
newscafe

Помощник-държавният секретар на САЩ: Майната му на ЕС!

Webcafe.bg, по New York Times
07.02.2014, 08:46 (обновена 07.02.2014, 17:41)
Нуланд

Снимка: © Mykhailo Markiv

Америка обвинява Русия за разпространението на телефонния разговор между посланика в Украйна и зам.-държавния секретар Виктория Нюланд (на снимката)

След като месеци наред администрацията на американския президент Барак Обама си посипваше главата с пепел заради подслушването на чужди лидери, сега тя стана жертва на изтекъл в интернет телефонен разговор между двама американски дипломати - разкритие, което Белият дом свързва с Русия.

В записа помощник-държавният секретар Виктория Нюланд и посланикът в Украйна Джефри Паят обсъждат политическата криза в Киев, варианти за нейното разрешаване, правят квалификации за опозиционните лидери и споделят разочарованието от европейските си партньори.

В един момент зам.-държавният секретар използва ругатня по адрес на европейските им партньори. Записът отваря темата за американското участие в украинската криза и може лесно да разпали страстите в Киев, Брюксел и Москва, където ролята на САЩ е доста спорна.

Белият дом предполага, че Русия, която се конкурира със САЩ и Европа за влияние в Украйна, има роля в записа на разговора, или в неговото разпространяване. Според прессекретаря на Белия дом за първи път видеото от YouTube е пуснато в Туитър от руското правителство.

Представител на американската администрация неофициално потвърди автентичността на записа, който е качен анонимно в YouTube с руското заглавие "Марионетките на Майдан".

Линк към тайния запис е изпратен на 6 февруари от Туитър профила на Димитрий Лоскутов, съветник на вицепремиера в Русия, с текст: "Малко противоречива преценка на Виктория Нюланд за Европейския съюз".

Администрацията на Обама прие това като потвърждение на своите подозрения, че разговорът е или прихванат, или разпространен от руските власти. Москва осигури убежище на къртицата в американските служби Едуард Сноудън, от когото тръгва скандалът с масовото подслушване на САЩ.

В записания разговор Нюланд и посланик Паят обсъждат предложението, което на 25 януари Янукович направи на двамата лидери на опозицията - Виталий Кличко и Арсений Яценюук за участие в правителството като вицепремиер и премиер.

Двамата американци описват Яценюк (бивш министър на икономиката) в позитивен план, но по адрес на Кличко са доста по-предпазливи. "Този Кличко очевидно е по-сложната компонента в уравнението."

Нюланд казва, че Кличко не трябва да влиза в управлението: "Не мисля, че това е необходимо, не мисля, че е добра идея". Посланикът се съгласява и казва: "Нека просто да стои отстрани и да си напише политическото домашно". И добавя: "За да се движат нещата напред, си мисля, че трябва да обединим умерените демократи".

"Яценюк има икономически и управленски опит - и това Кличко да работи за него просто няма да работи", казва Нюланд. Посланик Паят нарича Кличко "най-големия авторитет" сред опиозиционните лидери и предлага на Нюланд да му се обади лично.

Тя изглежда ядосана, че европейските лидери не са упражнили достатъчно натиск върху Виктор Янукович да реагира на разочарованието на протестиращите след проваления договор за асоцииране към ЕС. Нюланд казва на Пият, че генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун се готви да изпрати представител в Украйна, който да помогне нещата да се изгладят.

След изтичането на записа, Нюланд се е обадила на европейски лидери, за да се извини и да смекчи впечатлението от казаното. А намерена по телефона, тя прехвърлила въпросите към Държавния департамент, но изглеждала по-скоро развеселена, отколкото ядосана, пише The New York Times. Всичко това е част от работата, казала Нюланд, която в момента е на официално посещение в Киев.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Джен Псаки каза, че ако Русия е отговорна за подслушването, записа и публикуването на частен дипломатически разговор, то това би било "нова низост на руския шпионаж".

Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин е бил сред първите, изразили отношение към видеоклипа, който е с руски субтитри, казват още официални източници в САЩ.

Ето и разговорът:

Паят: "Мисля, че сме в играта. Въпросът с Кличко (Виталий Кличко - лидер на една от опозиционните партии УДАР - бел.р.), очевидно е сложният компонент тук, особено евентуалното му обявяване за вицепремиер.

Виждала си някои мои бележки за проблемите с взаимоотношенията в момента. Така че се опитваме бързо да разберем каква роля играе той. Така че мисля, че твоят аргумент за него, който ще се наложи да изложиш... мисля, че следващото ни обаждане е точно това, което ти си провела с Яценюк - радвам се, че ясно си дефинирала къде той се намира в този сценарий. И се радвам, че той каза това, което каза.

Нюланд: "Добре. Не мисля, че Кличко трябва да бъде в правителството. Не мисля, че това е необходимо, не смятам, че е добра идея.

Паят: "Да. От гледна точка на това, че той няма да бъде в правителството, да остава извън играта и да се занимава с политическата си работа. Просто си мисля, че ако говорим за напредък в процеса, искаме да удържим умерените демократи заедно. Проблемът ще е с Тягнибок и неговите хора. И съм уверен, че донякъде точно на това разчита Янукович в тази ситуация.

Нюланд: "Мисля, че Яценюк е подходящ човек. Има опит в икономическите въпроси, в управленските въпроси. Това, което му е нужно, е Кличко и Тягнибок да остават навън. Трябва да разговаря с тях четири пъти в седмицата. Просто си мисля, че ако Кличко попадне вътре, на това ниво да работи за Яценюк, това просто няма да се получи.

Паят: "Да, мисля, че е така. Добре. Искаш ли като следваща стъпка да организираме телефонен разговор с него?

Нюланд: "Доколкото разбирам от това обаждане, за което ти ми говориш, тримата лидери са били на своя собствена среща, и Яценюк е възнамерявал да предложи в този контекст разговор "три плюс едно", или "три плюс две" с теб. Ти така го разбра, нали?"

Паят: "Не. Тоест той го предложи, но мисля, че няма никаква динамика. Кличко е основният играч, още дълго ще ходи на всички срещи, които те ще провеждат. Той вероятно още разговаря със своите хора в този момент. Мисля, че ако ти директно се свържеш с него, това ще спомогне да се ориентираш в ролята и на тримата. И това ще ти даде шанс бързо да действаш в тази ситуация и да изпревариш реакцията му, преди той да обясни защо това не му допада.

Нюланд: "Добре, съгласна. Защо ти не поговориш с него още веднъж, и да разбереш кога той иска да говорим - преди или след...?

Паят: "Добре, така и ще направя. Мерси.

Нюланд: "Добре. Още нещо, Джеф: не помня казвала ли съм ти това, или само на Вашингтон съм казала. Когато сутринта разговарях с Джефри Фелтман, той имаше ново име за човека от ООН - Робърт Сери. Писах ти това сутринта.

Паят: "Да, видях.

Нюланд: "Добре. Той сега е говорил с двамата - и със Сери, и с Бан Ки-Мун, и ги е убедил, че Сери може да пристигне в понеделник или вторник.

Паят: "Добре.

Нюланд: "Мисля, че това перфектно ще помогне да скрепим ситуацията. Чудесно е, че ООН ще помогне да скрепим ситуацията и... майната му на ЕС".

Паят: "Именно. Мисля, че трябва нещо да направим, за да скрепим всичко това, защото можем да бъдем сигурни, че ако всичко това започне да набира скорост, руснаците ще работят зад кулисите, за да провалят ситуацията. И отново, фактът, че всичко това се случва там в момента... все още се опитвам да разбера защо Янукович постъпи така. Междувременно обаче има среща на фракция на Партията на регионите.

Уверен съм, че на този етап в тази група има ожесточени спорове. Във всеки случай можем да постигнем съвместно решение, ако действаме бързо. Дай аз да поработя с Кличко. Мисля, че трябва да привлечем някой, познат по света, за да пристигне и помогне с всичко това. Другият въпрос е някак да се постигне контакт с Янукович. Но вероятно ще помислим за това утре, когато видим как се развиват събитията.

"Нюланд: "По този въпрос, Джеф, когато написах меморандума, ми отговори Съливан и каза, че "трябва ти Байдън". Отговорих: "Вероятно, утре той може да се обади и да го похвали, че се справя добре.". Така че Байдън е склонен да го направи."

 

Oще: виктория нюланд  дипломация  запис  подслушване  русия  сащ  скандал 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.11.2012, 16:27

1 Прокопи | 07.02.201413:37

Може вместо "Fuck EU" да е казала "Fuck you" Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани