50% по-лесно бягство от мобилни оператори | webcafe.bg
newscafe

50% по-лесно бягство от мобилни оператори

Mobilecafe
09.01.2013, 16:07 (обновена 09.01.2013, 16:12)
Ивайло Московски

Снимка: © Sofiaphotoagency

Мобилните оператори вече ще ни казват "Довиждане", когато отиваме в чужбина

Потребителите, които прекратят предсрочно отношенията си с мобилен оператор, ще трябва да заплатят само 50% от размера на дължимите месечни такси до края на договора. Това ще стане чрез промени в Закона за електронните съобщения, обясни пред ТВ7 министърът на транспорта и съобщенията Ивайло Московски.

Към момента абонатите са задължени да платят в пълен размер всичките си такси до края на договора си със съответния мобилен оператор, ако, например, искат да се прехвърлят при друг. Ако потребителят е закупил на изплащане или с отстъпка мобилен телефон заедно с договора си за абонаментен план, той ще трябва да покрие и остатъчните суми по лизинзговите вноски, както и различката между преференциалната и стандартната му цена.

„Медиапул" припомня, че през миналата година бяха приети промени в ЗЕС, според които след изтичане на срочния договор, той става безсрочен и се прекратява без неустойки. Вероятно мобилните оператори ще реагират гневно на новите промени, тъй като разчитат силно на пакетите от абонаментни планове и смартфони.

Друга предвиждана промяна е компаниите да бъдат задължени да предупреждават с SMS съобщение клиентите си, когато навлизат в чужда мрежа. Министърът посочи, че тази промяна е много важна както за хората, които пътуват в чужбина, така и за живеещите или пребиваващите в крайграничните райони. Там често се случва сигналът от оператор на съседна държава да е по-силен.

Хората, без да знаят, водят разговори от територията на България в режим на роуминг и плащат по-скъпо, посочи той. Предвидената санкция за операторите в този случай е 10 хил. лв.

Oще: ивайло московски  мобилни оператори  роуминг 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани