Европейската комисия ще ограничи рекламата на цигарите в целия ЕС | webcafe.bg
newscafe

Брюксел реже съблазните на кутиите с цигари

Webcafe.bg , По ЕU Observer
01.06.2010, 12:53 (обновена 01.06.2010, 16:25)
Пушач

Снимка: © БГНЕС

Европейският съюз ще настоява предупрежденията за опасността от тютюнопушенето да заемат 80% от кутията цигари...

Брюксел се кани да наложи по-строги ограничения на рекламата на тютюневи изделия в целия Европейски съюз (ЕС). Пред EUobserver еврокомисаря по здравеопазването Джон Дали съобщи, че се работи върху ревизия за законодателството в ЕС, засягащо цигарите и тютюневите изделия.

"Смятам, че е дошло времето да засилим нашите усилия за борба с тютюнопушенето и последствията  върху здравето на хората", каза комисарят Дали по случай Световния ден без тютюнев дим, който беше на 31 май. "Европейската комисия ще започне скоро обществена консултация за възможна ревизия на директивата за тютюневите продукти", заяви Дали.

Еврокомисарят не дава подробности за планираните ограничения, но на форум в Европейския парламент (ЕП) за мерките срещу тютюнопушенето заяви, че се надява да направи този навик да изглежда "по-малко привлекателен" за пушачите.

Подробности за готвените промени издадоха обаче от Smoke Free Partnership, организатор на конференцията в ЕП. Цветни графични изображения, които да действат като предупреждения, може да бъдат използвани върху кутиите за цигари в европейската общност. В този случай ще се използват изображения на бели дробове на пушачи, почернели от катрана, и разранени от рак гърла.

Според организацията тези изображения биха могли да заемат 80% от кутията цигари. Съблазнителните опаковки са една от най-успешните маркетинг стратегии на тютюневата индустрия, например тесните кутии в пастелни цветове, предназначени за жени.

Флоренс Бертелети, директор на Smoke Free Partnership, заяви, че при ревизия на настоящото законодателство трябва да бъдат въведени стандартизирани пакети и изображения, които да се използват във всичките 27 страни-членки на ЕС.

В момента само шест страни от ЕС са въвели използването на подобни изображения: Белгия, Великобритания, Румъния, Латвия, Малта ще го направи от 2011 г. и Франция - от 2012 г.

Oще: бял дроб  еп  ес  кутии  пушачи  рак  реклами  тютюнопушене  цигари 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.