Фискалният резерв остава поне 4.5 млрд. лева | webcafe.bg
newscafe

Фискалният резерв остава поне 4.5 млрд. лева

Webcafe.bg
29.10.2011, 10:47 (обновена 29.10.2011, 11:08)
Симеон Дянков

Снимка: © БГНЕС

Все пак акциз върху метана ще се въведе догодина, каза финансовият министър Симеон Дянков. Преди първия тур на изборите премиерът Бойко Борисов каза, че няма да има

Минималният праг за фискалния резерв от 4.5 млрд. лв. се запазва и догодина, съобщи финансовият министър Симеон Дянков след заседанието вчера на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Той обясни, че въпреки планирания бюджетен дефицит правителството има възможност за гъвкава политика по отношение на вътрешния дълг и затова може да съхрани резерва.

Според първоначалния вариант за бюджет 2012, обявен в понеделник, минималният праг за фискалния резерв пада до 3 млрд. лева.

Лимитът на фискалния резерв, който е част от валутния и се изисква по закона за борда, се определя за всяка година в закона за държавния бюджет.

Природният газ (метан) все пак ще поскъпне заради облагането му с акциз за първи път през следващата година. Първоначалните планове на правителството бяха той да се обложи с 1.7 лв. за гигаджаул енергийност, което би увеличило крайната му цена с 6 до 10 стотинки за килограм. Преди първия тур изборите обаче премиерът Бойко Борисов обяви, че повишение няма да има.

Но Симеон Дянков каза, че акциз ще се въведе догодина - като първа стъпка към плавното му повишаване. Иначе през 2014 г. метанът ще поскъпне шоково заради въвеждането на минималните акцизни ставки за ЕС.

Възможно е да има и две стъпки при акциза върху природния газ - по една през 2012 и 2013 година и окончателно вдигане през 2014 г., като първите две ще са по-малки, обясни след заседанието на тристранката Евгений Иванов - изпълнителен директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Най-вероятно акцизът върху метана през 2012 г. ще се въведе от юли и ставката ще 0.85 лв. на гигаджаул, което е двойно по-малко от първоначалните планове.

През уикенда кабинетът ще продължи работа по проектобюджета и след извънредно заседание на МС в понеделник, той ще бъде внесен в Народното събрание. 31 октомврия е крайният срок, в който бюджетът трябва да бъде внесен в парламента по закон.

"Данъчните закони бяха приети с единодушие. По бюджета на Държавното обществено осигуряване имаше много допълнителни предложения. Ще работим по тези предложения утре и в други ден, така че при окончателното приемане на законопроекта на заседанието в понеделник евентуално някои от тези предложения да се включат", коментира Дянков.

Минималната работна заплата ще се увеличи от сегашните 270 на 290 лв., но това ще стане най-рано от второто тримесечие, каза Дянков. Преди дни той посочи като евентуална дата 1 април 2012 г.

Финансовият министър заяви, че правителството ще се старае да увеличи всички пенсии от следващата година, тъй като финансовата дисциплина вече е свила бюджетния дефицит.

Oще: 2012  бюджет  заседание  резерв  симеон дянков  тристранка 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 30.10.201101:44

е гАзо ще спаси бюджето... дигнете и пиенето и фасовете още малко. презервативите също мое. банановата република пълни бюджета от тия три работи деа. има малко кинти и за 2 годин ги наместихте. са се бии по гъзо да не сереш деба тая крива нива деба Бесен
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани