Вяра Анкова е новият-стар шеф на БНТ | webcafe.bg
newscafe

СЕМ даде на Вяра Анкова втори мандат в БНТ

Webcafe.bg
25.07.2013, 11:51 (обновена 25.07.2013, 17:59)
Вяра Анкова

Снимка: © SPA

Вяра Анкова ще е начело на БНТ и в следващите три години

Вяра Анкова бе преизбрана за генерален директор на БНТ от Съвета за електронни медии за нов 3-годишен мандат, въпреки опитите на властта да сложи ръце върху телевизията-майка.

Според Закона за радио и телевизия генералните директори на БНТ и БНР имат право на два последователни мандата.

Анкова бе подкрепена от четирима от членовете на СЕМ, а бившият шеф на БНТ Валерий Тодоров получи 1 глас. За него е гласувал социалистът и пет мандата депутат Иво Атанасов, който съвсем наскоро бе избран в медийния съвет.

В БНТ започна одит на Сметната палата, а председателят на парламента Михаил Миков на няколко пъти нападна телевизията, защото не отразявала обективно протестите. По-рано същото направи и В.С, който закара свитата си на протест пред БНТ и заяви на Анкова, че манипулира обществото.

В нощта на 23 срещу 24 юли, когато протестът блокира депутатите в парламента, камерите на БНТ бяха на място и показаха унизителният опит за бягство на властта с туристически автобус, обстрелван с камъни от недоволните.

Според председателя на СЕМ Георги Лозанов изборът не е бил лесен, защото "човек си представя една идеална медия, а срещу него сядат реални хора". Той добави, че подкрепата на колегията е натежала сериозно за избора.

Телевизия на зрителя

В концепцията на Анкова за управление на БНТ, наречена "Телевизия на зрителя", е включено създаването на още два канала - новинарски и културен. Възможно е новите канали да станат четири - спортен и детски, ако бъдат намерени достатъчно финансови средства.

"Приоритет на БНТ е изграждането на публична сфера, с производство на високачествено съдържание", твърди Анкова.

БНТ1 ще остане основният канал на телевизията, насочен към широката аудитория. БНТ2 ще е с акцент върху информационното съдържание. БНТ Свят остава насочен към българите в чужбина. Предвижда се нов канал за култура.

Ако има достатъчно средства, ще се създадат спортен канал, БНТ HD, а БНТ плюс ще бъде за най-малките зрители пред екрана.

Цялото съдържание на телевизията ще бъде поместено в Интернет чрез БНТ Мултимедия.

Анкова каза, че ще търси варианти за увеличаване на приходите на БНТ, признавайки, че телевизията е недофинансирана.

Oще: бнт  вяра анкова  парламент  протести  сем  телевизия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.