Шефката на СГС Владимира Янева, купила два магазина от "Софийски имоти", няма да си направи отвод като съдия по делото срещу "Софийски имоти" | webcafe.bg
newscafe

След имотите на Цветанов - и "Софийски имоти" с Владимира Янева

Webcafe.bg
17.06.2011, 14:05 (обновена 17.06.2011, 14:52)
Владимира Янева

Не съм заинтересова от изхода на делото за "Софийски имоти" и няма да си направя отвод, заяви шефът на СГС Владимира Янева, купила два магазина от "Софийски имоти"

Новият председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева заяви, че няма да си направи отвод по делото "Софийски имоти", което е за злоупотреби за над 2 млн. лева. Процесът се води срещу бившето ръководство на общинското дружество. Стана ясно, че Янева - като пълномощник на баща си Яне Янев, е закупила два магазина.

"По процеса не се наблюдава конфликт на интереси. Не съм заинтересована от изхода на делото", обяви днес Янева пред журналисти.

На въпрос дали възнамерява да си подаде оставката като ръководител на съда, Янева заяви, че тя ще прецени дали и кога да го направи. "Аз ще преценя кога да си подам оставката, което не значи, че ще си я подам".

В сряда Янева изпрати писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС) по повод изнесените факти около "Софийски имоти". В него новата председателка на СГС признава появилата се информация за това, че е сключила сделки за покупка на два имота от дружеството "Софийски имоти" от името на баща си, както и че все още не е насрочила делото срещу бившето ръководство на общинската фирма.

В писмото обаче няма обяснения защо е забавила с месеци насрочването на делото. Попитана дали е морално в случая да си направи отвод по казуса, Янева се обърна към репортерите: "Вие ми кажете дали е морално според вашия етичен кодекс".

За фактите и боговете

После заяви, че след като се произнесе по делото ще информира журналистите дали ще си направи отвод. "Преди да пусна съобщението до медиите относно становището по двата случая - случаят, касаещ делото "Софийски имоти", и случаят, касаещ личните сделки на семейството ми - съм писала подробно до компетентната институция във ВСС. Тя има ресорните комисии, които ще се запознаят. Това са етичната комисия и комисията за конфликт на интереси", заяви Янева.

Запитана защо в това становище изброява само факти, тя отговори: "Когато фактите говорят и боговете мълчат. Аз не съм човекът, който ще прецени фактите".

Янева коментира и че не знае дали адвокатите по делото "Софийски имоти" ще й поискат отвод. Тя добави, че по случая е написала подробно обяснение до съответните институции, а Висшият съдебен съвет има ресорни комисии, които трябва да се произнесат.

Имотни маневри

Според публикация на сайта БиволЪ интересни са имотните маневри на родителите на Владимира Янева. Баща й Яне Янев, който е ръководител на катедрата по урология в медицинска академия, купува през 2002 г. "Магазин - Помещение за химическо чистене" от 74 кв. м. в столичния квартал Зона Б5 (между другото, точно срещу блока, в който Янева е купила жилище през 2000 г.)

Продавач е общинското дружество "Софийски имоти", а цената на сделката - 52 726 лева. Три години по-късно Янев ипотекира същия магазин за 50 000 евро.

Същата година Янев купува още един апетитен имот от "Софийски имоти" - бившия билетен център на ул. Искър, зад Министерски съвет, цената обаче не е записана в имотния регистър.

Двете сделки са притеснителни, защото в ръководения от Янева съд има няколко висящи дела по казуса "Софийски имоти" и ако те завършат с осъдителна присъда, държавата може да поиска да отмени скандалните сделки.

Трудна работа

Днес Янева заяви, че й предстои трудна работа със съдиите в СГС заради създалата се обстановка. Тя обаче беше категорична, че ще продължи да върши работата си, докато Върховният административен съд (ВАС) не се произнесе по жалбата на другия кандидат за поста Величка Цанова.

Запитана за становището на Съюза на съдиите в България срещу избора й, тя заяви: "Какво искате да коментирам, един неформален съюз на доброволен принцип ли?".

На 19 септември ВАС е насрочил делото по жалбата на Величка Цанова срещу решението на ВСС за избора на Владимира Янева за председател на СГС.

Жалбата е подадена на 9 юни, като в нея Цанова посочва, че решението на ВСС е неправилно, незаконосъобразно, постановено в нарушение на процесуалните правила и при липса на мотиви.

На 20 май ВСС предпочете на балотаж съдийката с реално 4 години стаж в съдебната система срещу Цанова, която е с 20-годишен опит.

Янева пише на ВСС

"...В  качеството ми на пълномощник на едноличен търговец с фирма ЕТ “ЯНА - ЯНЕ ЯНЕВ” (Яне Владимиров Янев е мой баща) съм представлявала едноличния търговец при извършване на покупко-продажба на магазин от “Софийски имоти” ЕАД (Нотариален акт №47, том 1, регистър №1673 по нотариално дело № 39/2002 г., а от страна на “Софийски имоти” ЕАД при нотариалното оформяне на сделката се е явила Росица Стоянова Терзиева (пълномощник на посочения изпълнителен директор на дружеството).

При необходимост ще представя всички документи, намиращи се у мен, по извършените в качеството ми на пълномощник на моя баща сделки (касае се за два имота, закупени през 2002 г. на обща стойност от около 70 000 лева) и ще съдействам при необходимост за снабдяване с документи, касаещи сделката, от всички официални институции, действали към 2002 г.

До настоящия момент съм подавала изискуемите към Сметната палата ежегодни декларации и не съм била санкционирана за извършени от мен нарушения.

По отношение юридическото и счетоводното обслужване на едноличния търговец на моя баща са били ангажирани компетентни счетоводители и адвокати, когато това е било необходимо. Към настоящия момент едноличният търговец на моя баща е прекратен и не фигурира в Търговския регистър..."

Oще: величка цанова  владимира янева  всс  дело  имоти  казус  конфликт на интереси  отвод  сгс  софийски имоти  съдия  яне янев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани