Очаква се от 1 юли т.г. токът да поскъпне с около 1.5%. Минималната заплата пък ще стане от 240 на 270 лева | webcafe.bg
newscafe

Токът поскъпва от 1 юли, с 30 лева вдигат минималната заплата

Webcafe.bg
08.02.2011, 13:12 (обновена 08.02.2011, 13:59)
Ангел Семерджиев

Снимка: © БГНЕС

Според шефа на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев токът ще поскъпне с около 1.5% от 1 юли...

Токът поскъпва от 1 юли, с 30 лева вдигат минималната заплата. Тези две новини изскочиха днес.

От 1 юли т.г. цената на тока ще трябва да се вдигне заради зелената енергия. Става въпрос за ел.енергията от възобновяеми източници, които трите електроразпределителни дружества у нас изкупуват от централи, работещи с ВЕИ. Това стана ясно от изявление днес на шефа на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Засега трите компании - ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН, не са заявили писмено пред регулатора какво поскъпване искат, но според Семерджиев ще е около 1.5%. 

Дружествата по веригата - производствени централи и НЕК, също още не са представили данни и заявления в ДКЕВР какви цени биха поискали от 1 юли, каза Семерджиев. Въведени са обаче в експлоатация доста нови централи за производство на енергия от ВЕИ, така че тази компонента в цената ще се повишава със сигурност, коментира той.

В България делът на "зелената енергия" в общо произведената е под 1%. Тя обаче е най-скъпа и на практика се разпределя в сметките на фирмите и домакинствата. Като страна-член на ЕС България има определени задължения, на база план за действие за повишаване на дела на екоенергията, какъвто имат и останалите 26 страни от общността. Според него към 2020 г. България трябва да е постигнала 16% дял на възобновяемите източници в енергийния си микс и минимум 10% дял на биогоривата в транспорта.

Към 2009-а този дял е бил под 7.5%, а тази година трябва да сме постигнали 11 на сто...

И какво, като се вдига минималната работна заплата...

След близо година време, откакто миналата пролет правителство, синдикати и работодатели обсъждаха пакет антикризисни мерки, увеличението на минималната работна заплата отново е на дневен ред.

Социалният министър Тотю Младенов обяви днес, че се обмисля тя да се увеличи с 30 лева - от 240 на 270 лева от 1 юли. По думите му увеличението ще струва допълнителни 3 млн. лева на държавата. Наскоро КНСБ поиска тя да се вдигне с не по-малко от 50 лева.

През януари финансовият министър Симеон Дянков заяви, че в бюджета няма предвидени средства за това.

Преговорите за повишаването на минималната заплата започват от 31 март. Такива се водят с прекъсвания от пролетта на 2010-а като работодателите са твърдо против.

В момента на минимална заплата работят 128 000 души, а исканията на синдикатите са тя да стане 290 лева. Те настояват за повишението й, тъй като при сегашните 240 лева след облагането хората остават със сума под официалния праг на бедност.

На практика повишението на минималната работна заплата е от полза предимно за държавата. Вдигането й автоматично означава вдигане и на минималните осигурителни прагове за всички професии - т.е. повече пари от осигуровки, а също така и на приходите от ДОД, тъй като - за да плати чисто 270 лева, работодателят трябва да даде по-високо възнаграждение. В България в частния сектор са заети около 1.939 милиона души в частния сектор, а 730 000 разчитат за възнагражденията си на държавната хазна.

Oще: ангел семерджиев  веи  дкевр  заплата  зелена енергия  министър  работодатели  синдикати  ток  тотю младенов  увеличение 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.11.2010, 12:45

2 stg | 10.02.201119:27

тока ясен той, ама това с минималната заплата ще бръкне в здравето на частния сектор яко, е пък добрата новина предизборно е че манго ще взема повече социални
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

1 Pavur Pezev | 10.02.201100:16

Да ви еба и ВЕИ-то и биогоривата и зелените лайна,като не могат да отделят няколко трилиона за овладяване на ядреният синтез,а ми харчат три пъти повече за дронове и ракети дето взривяват Афгански пещери,така ще е.Демагози.
   

оценка

+0 -0