Обама на кръстоносен поход срещу оръжията | webcafe.bg
newscafe

Обама на кръстоносен поход срещу оръжията

Webcafe.bg
17.01.2013, 11:41 (обновена 17.01.2013, 11:45)
барак обама

Американският президент не се притеснява да заобикаля законодателите

Американският президент Барак Обама обяви ред мерки за затягане на контрола над продажбите на оръжия, като заобиколи законодателната власт в страната, съобщава Ройтерс. Държавният глава предложи пакет от 23 стъпки за намаляване на насилието.

С тях се подобряват проверките на купувачите на оръжия, отменя се забраната за федерално разследване на престъпленията с оръжия и се назначават повече съветници и охранители в училищата, а освен това се улеснява достъпът до психиатрична помощ. Обама призова Конгреса да забрани продажбата на полуавтоматични оръжия, да намали максималния брой патрони, които могат да се закупуват от гражданите и да им се прави подробно проучване, без значение какво оръжие искат да закупят.

Мерките са пряко следствие от трагедията в Нютаун. В средата на декември 20-годишният Адам Ланза използва законно притежавани пистолети, за да убие 20 деца и 7 възрастни. Първата жертва е майка му, разстреляна от упор. По-късно се оказа, че Ланза е имал психически проблеми.

Броени часове преди обявяването на мерките от страна на Обама, Ню Йорк стана първия американски щат, който затяга оръжейното си законодателство. Всички собственици на автоматични и полуавтоматични оръжия ще трябва да ги пререгистрират. Частни лица, искащи да закупят оръжие, ще бъдат основно проверявани. Освен това, в магазините вече ще се продават максимум по 7 патрона на клиент, а не по сегашните 10 за пълнител.

Уверен президент и неуверени законодатели

„Където те няма да действат, ще действам аз", заяви Обама още през октомври 2011 г., 10 месеца, след като републиканците овладяха Камарата на представителите. От тогава той неколкократно е заобикалял Конгреса чрез различни административни стъпки по множество теми, сред които имиграцията, социалните грижи, образователната реформа и, от днес, контрола над оръжията.

Като цяло, сегашният състав на Конгреса е един от най-непродуктивните в историята на институцията, като голям брой текстове не са приемани в срок. Същевременно, много малък брой от решенията на Обама са предизвиквали скандали в публичното пространство.

„Все по-често виждаме изземане на законодателните функции от страна на изпълнителната власт", коментират американски правни експерти. Въпреки това, пакетът от мерки срещу въоръженото насилие все пак не включва изпълнителни заповеди, чрез които Обама можеше да прескочи Конгреса. Сега неговите предложения ще трябва да минат през законодателния орган с изключение на федералното разследване на причините за инцидентите с оръжие, което вече е разрешено с меморандум.

Въпреки това, мощното оръжейно лоби в САЩ разкритикува позицията на президента и го обвини, че извършва неконституционно заграбване на властта.

Oще: барак обама  конгрес  оръжие  сащ 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.