Социални помощи срещу образование | webcafe.bg
newscafe

Социални помощи срещу образование

Webcafe.bg
03.06.2013, 12:58 (обновена 03.06.2013, 14:56)
роми, гето

Снимка: © БГНЕС

От есента доста хора ще останат без работа

Социални помощи да се дават срещу ограмотяване и квалификация - това предложи социалният министър Хасан Адемов. Целта е хората без работа да придобият поне някакви трудови навици, за да може в следващите месеци и години да „излязат от битието си на човек, който е абониран за социално подпомагане".

В интервю за БНТ Адемов се оплака, че предишното правителство е заложило бомба на пазара на труда през есента, когато сезонните работници и временно заетите по европейски програми ще останат без препитание.

Ето защо през октомври новите управляващи замислят социален пакет за хората с най-ниски доходи, включително и увеличаване на прага на помощите за отопление с 20 лв. Така 36 000 души повече ще могат да ползват държавна помощ, за да изкарат зимата. Това ще струва на държавата около 7-8 млн. лв допълнително.

Семействата на първокласниците с по-ниски възможности би трябвало да получат по 300 лв. еднократна помощ, а не сегашните 150 лв.

За увеличението на майчинските ще се реши в близките 2 дни, но най-вероятно е то да се случи от есента. Мерките се съгласуват с Министерството на финансите, където се настани бившият председател на социалната комисия в парламента Драгомир Стойнев.

"Не лъха на оптимизъм от състоянието на бюджета на държавата, но при всички положения, когато говорим за социалните обещания, не можем да очакваме реализирането им в срок от няколко месеца, още от началото на мандата", заяви Адемов. Според него сега е времето за малки стъпки, за да се преодолеят негативните тенденции.

Ако държавата спре да пречи, да натиска бизнеса, той сам би могъл да се справи, смята социалният министър.

Oще: безработни  пазар на труда  пари  социални помощи  хасан адемов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани