Под щита сме | webcafe.bg
newscafe

Под щита сме

Webcafe.bg
21.05.2012, 10:16 (обновена 21.05.2012, 10:40)
николай младенов

Николай Младенов: Сто процента от територията на България попада в обхвата на защита с наличните средства за противодействие срещу евентуална заплаха с междуконтинентални балистични ракети

От 3.05 ч на 21 май българско време противоракетната отбрана на НАТО вече покрива територията на европейските страни членки на алианса, обяви министърът на външните работи Николай Младенов, цитиран от БТА.

В тази фаза са ангажирани пет държави - Турция, Румъния, Полша, Италия и Испания. Сто процента от територията на България попада в обхвата на защита с вече наличните средства за противодействие срещу евентуална заплаха с междуконтинентални балистични ракети, идваща от райони на нестабилност, подчерта Младенов.

В краткия разговор по време на церемонията по посрещането на гостите на форума в Чикаго президентът на САЩ Барак Обама заявил, че "последните данни, с които той разполагал за нашата страна, са блестящи", заяви Росен Плевнелиев.

На срещата на най-високо на страните членки на НАТО бе представен доклад за отбранителните способности на Алианса и бе приета специална декларация. С нея се отправя силен сигнал към страните членки и страните партньори, че Алиансът е готов да се справи с всички възможни предизвикателства независимо от съществуващите икономически ограничения.

"Това, което днес стана ясно, е, че е необходима специализация на отделните държави при засилено сътрудничество и координация - това е т. нар. интелигентна отбрана", подчерта президентът Росен Плевнелиев. "България подкрепя тази инициатива", изтъкна той.

Страните членки на НАТО са изразили готовността си да доведат до край изграждането на системата за противоракетна отбрана, включително и чрез координация с Русия. На форума не са били обсъждани възраженията на Москва срещу евентуалната опасност, която европейската противоракетна отбрана би представлявала за възпиращите руски стратегически средства.

Тази вечер на официалната вечеря на държавните и правителствените ръководители на страните от НАТО и техните партньори се очаква всяка отделна държава да обяви конкретните си финансови ангажименти към фонда за подпомагане на Афганистан след 2014 г., подчерта президентът Плевнелиев. Своята позиция ще обяви и България.

Официално тази информация ще бъде представена утре на срещата на страните от НАТО и страните партньори в международната коалиция в Афганистан. Що се отнася до позицията на България спрямо сроковете за изтегляне от Афганистан на военните контингенти на страните от коалицията, то тя е добре известна, подкрепена е с решение на Народното събрание и няма основания да се търси каквато и да било промяна в нея.

Запитан дали по време на посещението му в САЩ е повдигал въпроса за визите за български граждани, президентът отговори, че това е сложен процес, който изисква броят на отказаните визи трайно да спадне под определените от Държавния департамент стандарти. Президентът даде да се разбере, че България поддържа активни контакти със САЩ по този въпрос с цел окончателното решение да бъде намерено в максимално кратък срок.

Oще: барак обама  нато  николай младенов  про  росен плевнелиев  турция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

2 Mile Manolov | 22.05.201208:34

ше измрете от глад защитени.. мишки седерастични ^^
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

1 Гризли | 21.05.201219:05

Да се чудиш добре ли е или е зле, че вече сме под щита... Ако не бяхме влизали в НАТО нямаше да имаме врагове, нямаше и да има нужда от този щит...
Някой да е чул Швейцария да има врагове или да е участвала във война в последните столетия?! Неутралност щеше да ни свърши много работа...
А сега, дори и с щит, не виждам какво може да спре терористи да взривят колкото си искат пазари и градове... Както става къде ли не по света...
А ракетни системи за защита имахме и преди влизане в НАТО, и то много добри ракетни системи даже бяха! Американците още ги е страх от тях, затова най-напред тях трябваше да разрежем... Напук на всяка логика!

От друга страна Югославия не беше в НАТО, затова същото това демократично НАТО изсипа една камара обеднен уран върху нея... Част от който изядохме и ние...

Та така - да се чудиш изобщо трябва ли ни щит или не...
За американците е ясно - ще си плащаме до дупка за какво ли не, така че за тях щита е съвсем нормално решение... Както и всяко друго превъоръжаване и други американски военни глупости! Все пак американската икономика разчита изключително много на военната промишленост...

А ние, ние на какво разчитаме? Лично аз на нищо...
Досега ме притесняваше не това, че нямаме щит, а това, че нашите политици ще ни уморят от глад! Но вече не се притеснявам - може и да умрем от глад, но поне ще умрем спокойни, понеже имаме заЩИТа!

Смее се
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани