"Глобул" вече е норвежка компания | webcafe.bg
newscafe

"Глобул" вече е норвежка компания

Webcafe.bg
01.08.2013, 20:51 (обновена 01.08.2013, 21:05)
gsm

Вторият по големина мобилен оператор в България - "Глобул", вече е норвежка собственост

От 1 август вторият ни по големина мобилен оператор - телекомуникационната компания "Глобул", официално е собственост на норвежката компания Telenor Group. Продажбата е приключена на 31 юли, като на досегашния собственик - гръцката компания ОТЕ - са били платени 717 млн. евро за цялото дружество.

От днес новият главен изпълнителен директор на "Глобул" и "Германос България" е Стейн-Ерик Велан, който преди това е ръководел мобилните операции на Telenor Норвегия.

Според съобщението от "Глобул", той "притежава значителен опит в страните от Централна и Източна Европа, като е ръководил Telenor Сърбия в продължение на две години и половина, по време на важни промени в компанията. Работил е и като управляващ директор на Uninor (Индия) по време на самия старт на оператора и също така е ръководил дирекцията за корпоративни продажби на Telenor в Норвегия.

В началото на юли сделката получи одобрението на Европейската комисия.

Велан е заемал длъжността ръководител "Мобилни услуги" в "Теленор Норвегия". Той има богат опит в Централна и Източна Европа, където е бил начело на "Теленор Сърбия" в продължение на две години и половина, по време на важен за компанията преходен период.

След това Велан е бил управляващ директор на "Унинор" в Индия. Има опит и като част от ръководството на "Теленор" в Скандинавия, където е бил начело на норвежкото бизнес подразделение, сочи визитката на новия шеф на "Глобул".

"Глобул" присъства в България от 2001 г. насам. В края на 2012 г. компанията отчете 4.5 млн. абонати. Заедно с "Германос" през 2012 г. са генерирали приходи от 378 млн. евро и печалба преди отчисления и амортизации в размер на 135 млн. евро.

За региона на Централна и Източна Европа "Теленор груп" в момента присъства в Унгария, Сърбия и Черна гора, като в последните две е лидер по приходи в областта на мобилните услуги.

Oще: глобул  мобилен оператор  сделка  телеком  теленор 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани