След като вътрешният министър Цветан Цветанов посочи Никола Филчев като замесен в две убийства, днес бившият главен прокурор обиколи 3 телевизии - за да се оневини | webcafe.bg
newscafe

Филчев и Цветанов в сериала "Виновен-невинен"

Webcafe.bg
17.11.2010, 12:01 (обновена 19.11.2010, 16:21)
никола филчев

Снимка: © Прокуратура на РБ

Според проверка и разследване на Националната служба за сигурност, ръководена тогава от ген. Атанасов, изпратена на прокуратурата, прокурорът Николай Колев се е занимавал с контрабанда на наркотици и оръжие, каза Никола Филчев

Сутрешните блокове на телевизиите се превръщат все повече в място за излъчвания на сериали от типа "виновен-невинен". След като преди ден вътрешният министър Цветан Цветанов обяви по TV7 "новината", че бившият главен прокурор Никола Филчев може да е замесен в две поръчкови убийства, които може да е поръчал на Алексей Петров, Филчев обиколи три телевизии и има интервю в един от тиражните вестници, за да се "оневинява".

Медийните изяви на бившия главен прокурор за един ден сигурно надминават тези по време на целия му мандат, в който той беше известен с тоталната си затвореност.

Медийната среда подгря преди Цветанов германският журналист Юрген Рот, който е в България за да представи поредната си книга, посветена на страната ни, озаглавена: "Гангстерска икономика". За целта Рот по-рано се срещна с него.

Семействата на Колев и на убитата адвокатка Надежда Георгиева лансират версиите, че именно той е поръчал убийствата им през 2000-а и 2002-а, за което му е съдействал Алексей Петров. Вчера Петров нарече обвиненията "медийни интриги" срещу него. 

Филчев заяви днес по БиТиВи, че злонамерени хора са инициирали всички клевети срещу него. Той определи като клевета и твърдения, че е поръчал убийството на прокурора Николай Колев.

Николай Колев - в трафика на дрога

Бившият главен прокурор заяви, че няма представа кой е поръчал убийството. Според проверка и разследване на Националната служба за сигурност, ръководена тогава от ген. Атанасов, изпратена на прокуратурата, прокурорът Колев се е занимавал с контрабанда на наркотици и оръжие, казва Филчев.

По повод разследването прокуратурата е предприела действия срещу него. Филчев каза, че Колев не е оправдан за това обвинение, което вероятно е прекратено след смъртта му.

Бившият обвинител отрече Колев да е бил дясната му ръка. По думите му и Николай Колев и тогавашният градски прокурор Нестор Несторов са били компрометирани и хора от управляващите са искали отстраняването им.

Вече съм никой, мога да си говоря спокойно. Когато представляваш една държавна институция, тогава в прокуратурата, и преди това в съда, работата ми е била да мълча. Това съм видял от моите учители, каза Филчев.

Бившият главен прокурор добави, че преди девет години е било тайна, че Колев се е занимавал с трафик на дрога. "Днес това излезе по вестниците и тази тайна стана публична", каза той.

Другата версия за убийството на Колев била, че прокурорът е свързан със Сретен Йосич, че взел пари, но не свършил работа, защото ген. Борисов арестувал сърбина и го екстрадирали в Холандия.

Филчев обяви, че разпространител на наркотици в Стара Загора е публицистът и дисидент Николай Колев - Босия, а разпространител на наркотици за Варненския район е подсъдимата по делото за убийството на Надежда Георгиева - Димитринка Калайджиева. "Това е моята версия за убийството - мафията", обясни Филчев.

На обвиненията на съпругата на Николай Колев за злоупотреба с власт и мокри поръчки, Филчев каза, че това са приказки на една изстрадала жена и отрече да е пречил на разследването.

"Журналистите, които са моралния стожер на обществото, дължат едно по-сериозно отношение", заяви бившият главен прокурор и допълни, че от смъртта на един човек не трябва да се прави интрига, с която да се хранят най-ниските човешки страсти.

Днес вътрешният министър даде крачка назад от вчерашните си изявления, като доуточни, че отговорността на Филчев за двете убийства се проверява - като хипотеза.  Това стана ясно от изявлението му след среща с американския посланик Джеймс Уорлик.

Това, което съм изразил, е една от хипотезите за евентуално убийство на Колев. "Може да е била свързана с бившия главен прокурор от това, което беше казано от съпругата на Колев", обясни днес Цветанов. По думите му, към момента няма обвинение към Филчев, а се проверяват възможните версии. МВР-шефът не каза дали са изпратени нови документи по случая в прокуратурата.

Американски пръст

Бившият главен прокурор намекна в сутрешните си изявления, че американското посолство води кампания срещу него и това е станало повод МВР-шефът Цветанов да го обвини публично.

Не съществува никаква кампания от наша страна. Очакваме всички факти да излязат наяве, заяви по този въпрос посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик.

"Не сме виждали такива мерки срещу организираната престъпност през последните 20 години. Нямам съмнение, че днес улиците на България са по-безопасни отвсякога. На оперативно ниво има сътрудничество между България и САЩ, каквото не сме виждали никога преди", заяви Уорлик и каза, че в началото на декември Цветанов ще бъде поканен на посещение в САЩ, където ще има срещи с ръководствата на ФБР, Сикрет Сървис и Държавния департамент.

Цветанов пък обеща скоро да бъде разкрито едно от знаковите поръчкови убийства в България, но не каза кое. Преди време той обвърза групата на Килърите с разстрела на банкера Емил Кюлев през есента на 2005 г.

Никола Филчев пред "Труд": С Борисов бяхме добър тандем...

В интервю пред журналистката от "Труд" Анна Заркова Филчев заявява, че чака да го арестуват. Ето и част от интервюто:

Да оставим това. Вие наистина ли очаквате, че могат да ви арестуват?

- Ами да. Има сценарий, който е в ход. Изпълнява се от Цветанов. Той може да хвърля димки, да привлича внимание, да каже: "Ето, арестувахме главния прокурор Филчев(г-н Филчев изглежда има предвид американеца Брус Джаксън, който неведнъж се изказва критично за работата на българската прокуратура - б. а.) и други подобни международни шмекери, но това няма да е законно. Изглежда Цветанов е твърде преуморен и изнервен. То е понятно. Поставете се на негово място.

- Трудно ми е, честно да ви кажа.

- Като вътрешен министър и вицепремиер ти трябва да дадеш спокойствие на гражданите, да убедиш западноевропейските партньори в усилията, които правиш, а не винаги се получава. А имаш и личен живот, човешки и тъй нататък.

- Намеквате за обясненията, които г-н Цветанов е принуден напоследък да дава за своите апартаменти?

- Оставете апартаментите! Човекът си каза за тях пред парламента. Аз предполагам, че премиерът Борисов му е казал сигурно: "Ще отидеш и ще си кажеш на народните представители какво ти е положението!" И ето - Цветанов излезе и най-добросъвестно си каза. Показа здрави нерви. Защото никак не е лесно да обясняваш през 1955 г. какво става - бабата на дядото какво дала... Това са много лични моменти, които той беше принуден да сподели. Това беше и обидно, и унизително. И защо е нужно? Нали в капитализъм живеем - колкото повече имаш, толкова по-добре. Сега не е срамота да имаш, срамота е да нямаш - значи си мързелив. Ама бил държавен служител! При неговите заплати откъде спестени пари? Добре, де, стига. Има си органи, сметни палати, ще проверяват и тъй нататък. Ама как можело органите на изпълнителната власт - данъчните, да разследват началника си, вицепремиера Цветанов? Ами колкото могат, ще разследват и туй то.

- Аз не мога добре да се ориентирам - вие на г-н Цветанов съчувствате ли му, или го иронизирате?

- Съчувствам му. И аз съм бил в подобно положение. Той от една година се бори с престъпността, аз 7 години като главен прокурор същото съм правил, даже моят пост е бил натоварен с повече отговорност.

Ако срещу него има атаки от организираната престъпност, срещу мен е имало и има много повече Разбирам го, макар че той изключително много ми уврежда интересите и ми накърнява достойнството.

Знам какво е да се бориш с престъпността и да търсиш баланс между двата полюса - държавната репресия и индивидуалните, личните права на гражданите. Трудно е за един млад управляващ, какъвто е той, да намери златната среда. А и властта променя човека, разбира се, това трябва да се отчита... Сигурно като всеки човек се вълнува...

- Да, очевидно се вълнува всеки път, когато съдът пусне някого от задържаните в именитите полицейски операции.

- Ами, да, но тия вълнения не извиняват погазването на закона. Борбата за победата на закона трябва да се води със законни средства. Ако аз съм извършил престъпление и съберат доказателства за това, нека бъде по закон - да ми сложат белезниците и там - в съда, да обяснявам на съдиите! Ще се моля, ще обяснявам, ще доказвам, колкото мога. Друго какво?

- Времената се менят. Навремето, когато вие бяхте главен прокурор, а премиерът Бойко Борисов - главен секретар на МВР, двамата изглеждахте добър тандем...

- Да. Той и вчера премиерът го каза: че всичко, което той е направил срещу организираната престъпност навремето, не е могло да стане без подкрепата на прокуратурата и лично на главния прокурор. Това го е казвал много пъти. Тези непремерени приказки на Цветанов, че съм бил част от организираната престъпност, просто трябва да се коригират. Защото моят живот е преминал в служба на борбата срещу организираната престъпност.

Oще: мвр  николай колев  никола филчев  прокурор  сащ  убийство  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.11.2010, 14:18

1 Бял Облак Синя Планина | 17.11.201017:43

Кой е авторът на статията?.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани