Лют спор за 5 дървета в Столична община | webcafe.bg
newscafe

Лют спор за 5 дървета в Столична община

Webcafe.bg
27.05.2014, 19:28 (обновена 27.05.2014, 22:21)
протест

Снимка: © Явор Николов

Протести преди време замразиха проекта за трамвайна линия през Борисовата градина

Въпросът има или не незаконна сеч в Борисовата градина нажежи страстите в Комисията по опазване на околната среда към Столичния общински съвет. Днес там се стигна до привикването на полицаи, които да осигурят нормалното протичане на заседанието.

В програмата на комисията е заложено като точка 13 да бъде разгледан доклад от Ралица Маджарова за растителността на кръстовището на Семинарията, където се строи естакада и ново трамвайно трасе - и двата проекта бяха посрещнати с протести от местните жители.

Докладът обаче е отложен и малко преди края на заседанието съветниците в комисията са гласували точката да бъде на дневен ред отново, два дни по-късно на извънредно заседание. В отговор чакащите граждани и общинските съветници са си разменили груби реплики.

Според един от присъствалите граждани - арх. Мартин Микуш, когото потърсихме за коментар, гласуването е забавено нарочно, а когато се е стигнало да разглеждането на въпросната точка, общинските съветници са отказали да слушат изказвания по въпроса.

Председателят на комисията Лорита Радева обясни пред Webcafe.bg, че било нормална практика дневният ред да се променя така, че първо да бъдат разгледани точките, за които е необходимо да присъстват районните кметове. Според нея отлагането не цели да избегне диалог с гражданите.

Все още афектирана от случилото се по-рано, Радева определи обвиненията, че комисията не обръща достатъчно внимание на гражданите като безпочвени. "През април отидохме на място, извикахме и геодезист, за да броим дървета, които трябвало да бъдат вековни. Вместо това открихме една заболяла растителност, а именно дървета с бръшлян по тях, които се налага да бъдат премахнати, за да не заразят останалата част от гората. Затова ще отсечем пет от тях", коментира Радева.

Столичната община продължава нагло да изсича Борисовата градина, твърдят граждани, живеещи в районите "Изгрев" и "Дианабад". Според арх. Микуш на 20 март от "Главболгарстрой - фирмата, която изпълнява проекта за кръстовището на Семинарията, са навлезли в Борисовата градина и са изсекли между 10 и 20 дървета, които всъщност нямат общо с кръстовището, а са предвидени за премахне по проекта за трамвайната линия. Той е бил подготвен да представи този казус по време на днешното заседание, но до това така и не се е стигнало.

Проблемите в диалога между жителите на квартала и служителите на общината са отдавна. Още при проекта за естакадата на кръстовището Семинарията се водеха дълги разговори между двете страни, така че да се стигне до компромисен вариант за построяването й.

В крайна сметка Столичният общински съвет одобри проект за „скоростен мост" от 400 метра, което също не се хареса на живущите в района. По сметките на главния архитект Петър Диков новото пътно съоръжение ще струва около 6 милиона лева, които вече са осигурени чрез заем от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Сумата е десетократно по-малка от първия вариант, предложен от "Главболгарстрой" (ГБС), който включване двукилометрова естакада и пробив на нов четирилентов скоростен път през Борисовата градина до жк "Хладилника".

Микуш коментира и тротоара от една плочка, който стана известен в социалните мрежи предишния месец като жест от страна на общината "Нали искахте дървета, на ви сега дървета.

Oще: борисова градина  дървета  заседание  изсечени  комисия  микуш  община  скандал  сос  трамвай 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.