Американският "вътрешен враг" обеща нови разкрития | webcafe.bg
newscafe

Американският "вътрешен враг" обеща нови разкрития

Webcafe.bg, по БТА
12.06.2013, 21:39 (обновена 13.06.2013, 09:32)
хакер, компютър, депресия, момче

Снимка: © Getty Images

Европейската комисия поиска обяснения от САЩ за програмата PRISM

Едуард Сноудън, източникът на информация към медиите за правителствената програма в САЩ PRISM за масово онлайн проследяване на гражданите, обеща нови разкрития.

"Не съм нито предател, нито герой. Американец съм", заяви той в интервю за хонконгския в. "Саут Чайна морнинг пост". А Европейската комисия поиска обяснения от САЩ за следенето.

29-годишният бивш служител на ЦРУ се укрива на държани в тайна места в Хонконг, откакто избяга от Хавай и разкри как американското разузнаване следи телефонните разговори и интернет комуникациите.

В интервю за "Саут Чайна морнинг пост" той обещава да разкрие допълнителни подробности за обекти на следене от САЩ, плановете си в близко бъдеще, стъпките, които според него са предприели американските власти, след като той е направил разкритията си в Хонконг, както и страховете за семейството си.

"Хората, които смятат, че съм допуснал грешка при избора си на Хонконг, тълкуват погрешно намеренията ми. Не съм дошъл тук, за да се крия от правосъдието, а за да разкрия престъпления", казва Сноудън за вестника.

Той се зарече да се бори срещу всякакъв опит за екстрадиция в САЩ и смята да поиска от съда и народа на Хонконг да решат съдбата му.

Смята се, че САЩ са започнали наказателно разследване, но все още не е подадена молба за екстрадиране.

Хонконг има споразумение за екстрадиция със САЩ, макар че според анализатори всякакви опити да бъде върнат Сноудън в САЩ може да отнемат месеци и да бъдат блокирани от Пекин, отбелязва вестникът.

Междувременно Европейската комисия поискала от САЩ "обяснения и разяснения" за програмите й за следене на комуникациите, които може да се окажат в противоречие с правата на европейските граждани.

"Моля да разясните и да ми предоставите обяснения за програмата "PRISM" и други американски програми, включващи събирането и проучването на данни, както и за законите, които разрешават използването на такива програми", пише европейският комисар по правосъдието и основните права Вивиан Рединг.

Тя настоява за бързи и конкретни отговори дали тези програми са насочени единствено към американски граждани или основно към европейски и чужди граждани, какъв е обхватът им, дали се ограничават до конкретни и индивидуални случаи, и по какви критерии се избират.

Американският съюз за защита на гражданските свободи подаде в нюйоркски съд иск срещу администрацията на президента на САЩ Барак Обама заради разкритията. Правозащитната организация настоява тази практика да бъде призната за противоконституционна, да бъде прекратена и да бъде унищожена цялата получена информация.

Днес Google поиска разрешение от министерството на правосъдието на САЩ да публикува общия брой заявки на правителството за достъп до информация, свързана с националната сигурност.

Oще: prism  едуард сноудън  екстрадиция  сащ  следене  хонконг 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани