НАП зачестява с проверките за касови бележки | webcafe.bg
newscafe

НАП зачестява с проверките за касови бележки

Webcafe.bg
02.11.2013, 11:06 (обновена 02.11.2013, 11:38)
Сирене

Снимка: © БГНЕС

От началото на ноември започват проверки за издаване на касови бележки в обекти за продажба на дребно в цялата страна, съобщиха от НАП.

На база на анализите от данните, подавани от касовите апарати в агенцията, вече са селектирани 1000 обекта, които ще бъдат посетени през следващите няколко седмици от данъчните, се казва в съобщението.

Целта е търговците, чиито обороти се различават значително от тези на аналогични обекти в съседство, да бъдат проверени дали издават касови бележки и на какво се дължат разликите.

Едновременно с проверките на касовите апарати, инспекторите по приходите ще следят и дали се спазва осигурителното законодателство, дали продавачите имат сключени трудови договори, подадени ли са всички осигурителни декларации в НАП.

От приходната агенция уточняват, че проверките са започнали от първия ден на ноември в София. За няколко часа са били проверени 42 обекта. Неиздаване на касови бележки е констатирано в 30% от случаите.

От НАП предупреждават, че глобата за физическо лице, което не издаде касова бележка, е до 500 лв., а за фирмата, може да се стигне и до запечатване на търговския обект.

Преди няколко дни вицепремиерът за икономическото развитие Даниела Бобева сподели пред журналисти, че в търговски обект не са й издали касова бележка. Тя се закани да въведе ред в приходните агенции - данъчната и митниците - така че чувствително да се подобри събираемостта на задълженията към хазната. Бобева се закани, че ако е необходимо, ще бъдат направени радикални реформи в двете ведомства.

Oще: данни  касови бележки  нап  проверки  търговци 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани