Спешно - 7 милиарда пчели за Европа | webcafe.bg
newscafe

Спешно - 7 милиарда пчели за Европа

Webcafe.bg
09.01.2014, 13:51 (обновена 10.01.2014, 16:51)
пчела

Европа разполага само с две трети от пчелните колонии, от които се нуждае

Европа страда от дефицит на пчели, предупреждават британски учени от Университета в Рединг, цитирани от Франс прес.

Според експертите на Европа не й достигат 13.4 милиона пчелни колонии, тоест 7 милиарда пчели, които да опрашват културите.

Причината за дефицита е бързото развитие в сектора на маслодайните култури в периода 2005 г. - 2010 г. Днес Европа разполага само с две трети от пчелните колонии, от които се нуждае.

Изследователите от Университета в Рединг в Южна Англия са сравнили броя на пчелните кошери в 41 европейски страни с нуждите за опрашване на овошките и земеделските култури в периода между 2005 и 2010 г.

За този период пчелните колонии са се увеличили със 7%, докато площите с култури, използвани за биогориво - като рапица, слънчоглед и др., са нараснали с една трета.

Проучването е установило, че в 22 страни медоносните пчели не са могли да посрещнат нуждите от опрашване, като за целта фермерите се налага да разчитат все повече на "диви" пчели (немедоносни пчели) и други насекоми.

Най-добро е положението в Турция, Гърция и като цяло на Балканите, включително и в България, където пчеларството има здраи и традиционни корени, като предлагането посреща поне 90% от нуждите от опрашване.

Най-зле е ситуацията в прибалтийските републики и във Великобритания, където пчелите успяват да се "справят" с по-малко от 25% от необходимото опрашване. Във Франция и Германия положението също не е по-добро - съответно 25 до 50%.

Според оценка от 2009 г. опрашването от насекомите допринася с 153 млрд. евро към стойността на реколтата в световен план.

Двоен аршин

От една страна ЕС предприема определени стъпки за защита на популацията от пчели като забрана на неоникотиноидните пестициди, друго европейско законодателство изостря недостига на естествените опрашители.

Съгласно Директивата на ЕС за възобновяеми горива, 10% от горивата, които се употребяват в транспорта, трябва да идват от възобновяеми източници до 2020 г. - макар че крайната цел още е в процес на договаряне.

Oще: дефицит  европа  пчели 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

1 pixie | 10.01.201412:43

Никакви пчели за Англия! Да се оправят, щом не ни искат, ние пък няма да им дадем никакви пчели.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани