Три години уседналост за продажба на земя на чужденци | webcafe.bg
newscafe

Три години уседналост за продажба на земя на чужденци

Webcafe.bg
11.03.2014, 14:46 (обновена 11.03.2014, 15:35)
Тъмраш

Снимка: © Галя Йотова

Чуждите купувачи на земеделска земя ще трябва да доказват средствата по сделката пред нотариус

Парламентът въведе тригодишна уседналост за чужди граждани и фирми, които искат да купят българска земя. Това стана с приетите на първо четене промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, подкрепени от 159 депутати срещу нито един против, и седем, които се въздържаха.

Депутатите се събраха на извънредно заседание, за да приемат отложените законопроекти покрай маратонското приемане на Изборния кодекс и президентското вето върху него.

Една от спешните задачи на парламента бе да се поправи за спорния мораториум за забрана на продажбата на земя на чужденци, който предизвика критики от Европейския съюз и бе отменен от Конституционния съд в края на януари.

Мораториумът предвиждаше чужденци да не могат да купуват българска земя до 2020 година, като това щеше да засегне основно европейските граждани. Удължаването на забраната е в разрез с Договора за присъединяване на България към ЕС, а по-рано аналогичен ход на Румъния бе спрян от Европейската комисия.

В края на октомври м.г. обаче мораториумът бе приет от „Атака" - вносители на предложението, БСП и ГЕРБ, като двете партии в последствие обясниха, че са се объркали, а депутатите им или не разбрали какво точно гласуват, или подходили емоционално при гласуването.

Така БСП внесе нови законови поправки, според които физически и юридически лица могат да купуват българска земя, ако са пребивавали на наша територия в срок от три години. Ако във фирмата има съдружник, който покрива това изискване, тогава пречки пред сделката няма да има.

При сделката купувачите ще бъдат длъжни да представят декларация, доказваща произхода на средствата, с които е закупена земята.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 11.03.201416:03

И Европейската комисия пак ще им набие канчетата, защото не може да съществува подобно изискване за европейски граждани.
Или всеки европейски гражданин на когото откажат продажба на земя поради това, че няма уседналост, ще може да изправи България пред европейски съд и да я осъди да му плати обезщетение, каквото той и съда преценят за справедливо.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани